Kynuté vdolky upečené dozlatova, potřené sádlem, ozdobené povidly, perníkem a zakysanou smetanou.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 ml | vlažné vody |
1 lžička | mletého kmínu |
1 lžička | cukru |
1 ks | kostky droždí |
špetka soli | |
vepřové sádlo na potírání | |
Na ozdobení: | |
250 g | švestkových povidel |
250 g | zakysané smetany |
strouhaný perník |
Postup:
1. Rozdrobené droždí utřeme s cukrem, lžící hladké mouky a troškou vlažné vody, umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy prosijeme zbylou hladkou mouku, promícháme se špetkou soli i mletým kmínem, přidáme kvásek, zbylou vodu a vypracujeme tužší těsto, které necháme v teple vykynout
3. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 20 kousků, z každého vyválíme bochánek, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu nakynou
4. Potom je potřeme rozpuštěným sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
5. Upečené horké vdolky znovu potřeme sádlem a ozdobíme povidly, perníkem a zakysanou smetanou.