Upečená třená bábovka politá citrónovou šťávou smíchanou s rumem, proto opilá. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” podle pana Ivana Vyskočila.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
200 g | cukru |
150 g | másla nebo margarínu |
250 ml | zakysané smetany nebo kyšky |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | prášek do pečiva |
3 ks | vejce |
Na dohotovení: | |
šťáva z jednoho citronu | |
4-5 cl | rumu |
1 lžička | cukru |
Postup:
1. Utřeme tuk, cukr a žloutky do pěny, střídavě přidáváme mléko a přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
2. Nakonec do hmoty opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut, potom teplotu v troubě ztlumíme na 180 °C a bábovku dopečeme
5. Horkou bábovku necháme chvilku vychladnout, vyklopíme ji a ještě teplou na několika místech propícháme špejlí a polijeme rumem smíchaným s oslazenou citronovou šťávou.
Porce bábovky můžeme servírovat s bílou nebo pařížskou šlehačkou.