REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční jablečný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč s dvojitou kůrkou podávaný za tepla i studený.


Ingredience:
1 kgoloupaných jablek zbavených jadřinců
125 ghnědého cukru
1 lžičkamleté skořice nebo zázvoru
2 lžícevody
cukr na posypání
Těsto na koláč:
350 ghladké mouky
90 gmásla nebo margarínu
90 g nízkotučného rostlinného tuku
6 lžicstudené vody
špetka soli
ušlehané vejce nebo mléko na potření
mělká forma na koláč o průměru 23 cm

Postup:

1. K přípravě těsta smícháme v míse mouku se solí, přidáme máslo a tuk a zpracujeme prsty, až získáme drobenku
2. Přilijeme vodu a vymícháme těsto, zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme 30 minut chladit
3. Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku a vyložíme jí mělkou formu o průměru 23 cm
4. Jablka pokrájíme na plátky a smícháme je s cukrem a kořením, hustě jimi poklademe těsto ve formě, střed koláče může náplň mírně převyšovat
5. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní
6. Lem těsta ve formě navlhčíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje pevně přimáčkneme k sobě, přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady
7. Odřezané zbytky těsta opět vyválíme a formičkou z nich vykrájíme různé tvary na ozdobení koláče, navlhčíme je a přilepíme na těsto koláče
8. Povrch pak potřeme ušlehaným vejcem nebo mlékem, uprostřed uděláme 2 malé řezy a položíme koláč na pečící plech
9. V předem předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě kolem 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut, upečené těsto by mělo být zlatavě hnědé
10. Před podáváním koláč posypeme cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy