REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční jablečný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč s dvojitou kůrkou podávaný za tepla i studený.


Ingredience:
1 kgoloupaných jablek zbavených jadřinců
125 ghnědého cukru
1 lžičkamleté skořice nebo zázvoru
2 lžícevody
cukr na posypání
Těsto na koláč:
350 ghladké mouky
90 gmásla nebo margarínu
90 g nízkotučného rostlinného tuku
6 lžicstudené vody
špetka soli
ušlehané vejce nebo mléko na potření
mělká forma na koláč o průměru 23 cm

Postup:

1. K přípravě těsta smícháme v míse mouku se solí, přidáme máslo a tuk a zpracujeme prsty, až získáme drobenku
2. Přilijeme vodu a vymícháme těsto, zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme 30 minut chladit
3. Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku a vyložíme jí mělkou formu o průměru 23 cm
4. Jablka pokrájíme na plátky a smícháme je s cukrem a kořením, hustě jimi poklademe těsto ve formě, střed koláče může náplň mírně převyšovat
5. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní
6. Lem těsta ve formě navlhčíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje pevně přimáčkneme k sobě, přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady
7. Odřezané zbytky těsta opět vyválíme a formičkou z nich vykrájíme různé tvary na ozdobení koláče, navlhčíme je a přilepíme na těsto koláče
8. Povrch pak potřeme ušlehaným vejcem nebo mlékem, uprostřed uděláme 2 malé řezy a položíme koláč na pečící plech
9. V předem předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě kolem 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut, upečené těsto by mělo být zlatavě hnědé
10. Před podáváním koláč posypeme cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy