REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční jablečný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč s dvojitou kůrkou podávaný za tepla i studený.


Ingredience:
1 kgoloupaných jablek zbavených jadřinců
125 ghnědého cukru
1 lžičkamleté skořice nebo zázvoru
2 lžícevody
cukr na posypání
Těsto na koláč:
350 ghladké mouky
90 gmásla nebo margarínu
90 g nízkotučného rostlinného tuku
6 lžicstudené vody
špetka soli
ušlehané vejce nebo mléko na potření
mělká forma na koláč o průměru 23 cm

Postup:

1. K přípravě těsta smícháme v míse mouku se solí, přidáme máslo a tuk a zpracujeme prsty, až získáme drobenku
2. Přilijeme vodu a vymícháme těsto, zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme 30 minut chladit
3. Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku a vyložíme jí mělkou formu o průměru 23 cm
4. Jablka pokrájíme na plátky a smícháme je s cukrem a kořením, hustě jimi poklademe těsto ve formě, střed koláče může náplň mírně převyšovat
5. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní
6. Lem těsta ve formě navlhčíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje pevně přimáčkneme k sobě, přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady
7. Odřezané zbytky těsta opět vyválíme a formičkou z nich vykrájíme různé tvary na ozdobení koláče, navlhčíme je a přilepíme na těsto koláče
8. Povrch pak potřeme ušlehaným vejcem nebo mlékem, uprostřed uděláme 2 malé řezy a položíme koláč na pečící plech
9. V předem předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě kolem 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut, upečené těsto by mělo být zlatavě hnědé
10. Před podáváním koláč posypeme cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy