Koláč s dvojitou kůrkou podávaný za tepla i studený.
Ingredience:
1 kg | oloupaných jablek zbavených jadřinců |
125 g | hnědého cukru |
1 lžička | mleté skořice nebo zázvoru |
2 lžíce | vody |
cukr na posypání | |
Těsto na koláč: | |
350 g | hladké mouky |
90 g | másla nebo margarínu |
90 g | nízkotučného rostlinného tuku |
6 lžic | studené vody |
špetka soli | |
ušlehané vejce nebo mléko na potření | |
mělká forma na koláč o průměru 23 cm |
Postup:
1. K přípravě těsta smícháme v míse mouku se solí, přidáme máslo a tuk a zpracujeme prsty, až získáme drobenku
2. Přilijeme vodu a vymícháme těsto, zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme 30 minut chladit
3. Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku a vyložíme jí mělkou formu o průměru 23 cm
4. Jablka pokrájíme na plátky a smícháme je s cukrem a kořením, hustě jimi poklademe těsto ve formě, střed koláče může náplň mírně převyšovat
5. Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní
6. Lem těsta ve formě navlhčíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje pevně přimáčkneme k sobě, přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady
7. Odřezané zbytky těsta opět vyválíme a formičkou z nich vykrájíme různé tvary na ozdobení koláče, navlhčíme je a přilepíme na těsto koláče
8. Povrch pak potřeme ušlehaným vejcem nebo mlékem, uprostřed uděláme 2 malé řezy a položíme koláč na pečící plech
9. V předem předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě kolem 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 30 minut, upečené těsto by mělo být zlatavě hnědé
10. Před podáváním koláč posypeme cukrem.