REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční hrstková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Počátky přípravy hrstkové polévky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, umí i řádně zasytit! Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.


Ingredience:
300 gsměs Hrstka Menu Gold
3 ksvelké brambory
2 ksmrkve
1 kskořenového celeru
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
1/2 lžičkyčajové lžičky mleté papriky
1/2 lžícehladké mouky
voda
sůl
petrželová nať na ozdobu

Postup:

1. Předem namočenou směs Hrstka vaříme 30 minut
2. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut
3. Jako poslední krok si připravíme jíšku; na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1/
2 polévkové lžíce hladké mouky, osmahneme dozlatova s 1/
2 čajové lžičky mleté červené papriky
4. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem
5. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

Doporučení:

Luštěniny většinou máčíme přes noc.

Poznámka:

Zdroj: www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy