REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tiramisu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný dezert z Itálie, který zdomácněl, v mnoha obměnách, i v Česku.


Ingredience:
500 gmascarpone
3 ksvajec
38 kscukrářských piškotů
5 lžickrupicového cukru
0,3 lpomerančového likéru
0,3 lsilného espressa
1/2 ksnastrouhané tabulky čokolády
0,2 ltmavého kakaa (cukrářské kakao, nebo kakao holandského typu)

Postup:

1. Ušleháme žloutky (žloutky vhozené do skleněné mísy spolu s cukrem, vyšleháme elektrickým šlehačem do hustého krému)
2. V jiné míse utřeme z bílků tuhý sníh (v chladné nádobě se chladné bílky se špetkou soli ušlehají šlehačem)
3. Do ušlehaných žloutků vetřeme mascarpone a pak opatrně vmícháme stěrkou sníh z bílků
4. Piškot naklademe těsně vedle sebe do mísy a pomocí lžíce je zakapeme polovinou kávy a polovinou likéru (piškoty nesmí být utopeny, jen musí navlhnout)
5. Na piškoty naneseme polovinu krému, posypeme polovinou čokolády a větší částí kakaa (až 2/
3)
6. Dále poklademe další vrstvou pokapaných piškotů a potřeme krémem
7. Dáme na 12 hodin uležet a chladit
8. Poprášíme zbylým kakaem a čokoládou a můžeme tiramisu naporcovat a podávat.

Doporučení:

Do pomerančového likéru můžeme přikápnout trochu brandy. Pokud nemáte mascarpone, nezoufejte a zahřejte 300 mililitrů smetany ke šlehání, až se začnou při okraji hrnce tvořit bublinky, vmíchejte půl lžičky citrónové šťávy, promíchejte a vlijte do cedníku, který bude vyložený čistou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a vyždímanou. Postavte do ledničky na mísu a nechte celou noc prokapávat.Další možnost jak nahradit mascarpone je utřít jemný krémový sýr se smetanou.

Poznámka:

Mascarpone – je čerstvý sýr, který vypadá jako hustá sladká smetana, chutná sametově (v našich podmínkách ho lze nahradit Lučinou).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy