Slavný dezert z Itálie, který zdomácněl, v mnoha obměnách, i v Česku.
Ingredience:
500 g | mascarpone |
3 ks | vajec |
38 ks | cukrářských piškotů |
5 lžic | krupicového cukru |
0,3 l | pomerančového likéru |
0,3 l | silného espressa |
1/2 ks | nastrouhané tabulky čokolády |
0,2 l | tmavého kakaa (cukrářské kakao, nebo kakao holandského typu) |
Postup:
1. Ušleháme žloutky (žloutky vhozené do skleněné mísy spolu s cukrem, vyšleháme elektrickým šlehačem do hustého krému)
2. V jiné míse utřeme z bílků tuhý sníh (v chladné nádobě se chladné bílky se špetkou soli ušlehají šlehačem)
3. Do ušlehaných žloutků vetřeme mascarpone a pak opatrně vmícháme stěrkou sníh z bílků
4. Piškot naklademe těsně vedle sebe do mísy a pomocí lžíce je zakapeme polovinou kávy a polovinou likéru (piškoty nesmí být utopeny, jen musí navlhnout)
5. Na piškoty naneseme polovinu krému, posypeme polovinou čokolády a větší částí kakaa (až 2/
3)
6. Dále poklademe další vrstvou pokapaných piškotů a potřeme krémem
7. Dáme na 12 hodin uležet a chladit
8. Poprášíme zbylým kakaem a čokoládou a můžeme tiramisu naporcovat a podávat.
Do pomerančového likéru můžeme přikápnout trochu brandy. Pokud nemáte mascarpone, nezoufejte a zahřejte 300 mililitrů smetany ke šlehání, až se začnou při okraji hrnce tvořit bublinky, vmíchejte půl lžičky citrónové šťávy, promíchejte a vlijte do cedníku, který bude vyložený čistou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a vyždímanou. Postavte do ledničky na mísu a nechte celou noc prokapávat.Další možnost jak nahradit mascarpone je utřít jemný krémový sýr se smetanou.
Poznámka:Mascarpone – je čerstvý sýr, který vypadá jako hustá sladká smetana, chutná sametově (v našich podmínkách ho lze nahradit Lučinou).