REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tiramisu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný dezert z Itálie, který zdomácněl, v mnoha obměnách, i v Česku.


Ingredience:
500 gmascarpone
3 ksvajec
38 kscukrářských piškotů
5 lžickrupicového cukru
0,3 lpomerančového likéru
0,3 lsilného espressa
1/2 ksnastrouhané tabulky čokolády
0,2 ltmavého kakaa (cukrářské kakao, nebo kakao holandského typu)

Postup:

1. Ušleháme žloutky (žloutky vhozené do skleněné mísy spolu s cukrem, vyšleháme elektrickým šlehačem do hustého krému)
2. V jiné míse utřeme z bílků tuhý sníh (v chladné nádobě se chladné bílky se špetkou soli ušlehají šlehačem)
3. Do ušlehaných žloutků vetřeme mascarpone a pak opatrně vmícháme stěrkou sníh z bílků
4. Piškot naklademe těsně vedle sebe do mísy a pomocí lžíce je zakapeme polovinou kávy a polovinou likéru (piškoty nesmí být utopeny, jen musí navlhnout)
5. Na piškoty naneseme polovinu krému, posypeme polovinou čokolády a větší částí kakaa (až 2/
3)
6. Dále poklademe další vrstvou pokapaných piškotů a potřeme krémem
7. Dáme na 12 hodin uležet a chladit
8. Poprášíme zbylým kakaem a čokoládou a můžeme tiramisu naporcovat a podávat.

Doporučení:

Do pomerančového likéru můžeme přikápnout trochu brandy. Pokud nemáte mascarpone, nezoufejte a zahřejte 300 mililitrů smetany ke šlehání, až se začnou při okraji hrnce tvořit bublinky, vmíchejte půl lžičky citrónové šťávy, promíchejte a vlijte do cedníku, který bude vyložený čistou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a vyždímanou. Postavte do ledničky na mísu a nechte celou noc prokapávat.Další možnost jak nahradit mascarpone je utřít jemný krémový sýr se smetanou.

Poznámka:

Mascarpone – je čerstvý sýr, který vypadá jako hustá sladká smetana, chutná sametově (v našich podmínkách ho lze nahradit Lučinou).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy