Nepečený dezert z mascarpone, šlehačky, piškotů a dalších ingrediencí, servírovaný posypaný kakaem a kokosem, zdobený ovocem.
Ingredience:
500 g | mascarpone |
120 g | piškotů |
50 g | hořké čokolády |
3 lžíce | cukru |
500 ml | smetany ke šlehání 33 % |
200 ml | ananasového džusu |
40 ml | ovocného likéru nebo griotky |
3 ks | vajec |
špetka mleté skořice | |
Na dohotovení: | |
2 lžíce | strouhaného kokosu |
40 g | kakaa |
ovoce (kiwi, nektarinka, karambola) |
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s cukrem a špetkou mleté skořice do husté pěny
2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, ze studené smetany tuhou šlehačku a čokoládu na hrubo nastrouháme
3. Do žloutkové směsi vmícháme mascarpone, sníh z bílků, šlehačku, nastrouhanou čokoládu a dáme do lednice vychladit
4. Piškoty namáčíme do ananasového džusu smíchaného s likérem nebo griotkou, necháme nasáknout a pak je naskládáme na dno dortové formy, zakryjeme je vrstvou připraveného krému a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience (poslední vrstvu by měl tvořit krém)
5. Povrch tiramisu poprášíme kakaem i kokosem, uložíme do chladna (nejlépe přes noc) a před podáváním dozdobíme ovocem.
Foto: Naďa Indruchová