Nepečené sladké pokušení z Itálie.
Ingredience:
750 g | mascarpone |
200 g | cukrářských piškotů |
200 g | moučkového cukru |
20 g | kvalitního kakaa na posypání |
500 ml | neslazené silné černé kávy |
6 ks | žloutků |
Na ozdobení: | |
2 ks | čerstvých fíků (nebo jiného ovoce - jahody, maliny) |
lístky čerstvé meduňky nebo máty | |
neplněné cukrářské trubičky |
Postup:
1. Žloutky vyšleháme v horké vodní lázni s polovinou moučkového cukru do husté pěny
2. Mascarpone dobře promícháme se zbylým cukrem a pak do něj vmícháme připravenou žloutkovou pěnu
3. Dno obdélníkové formy o velikosti zhruba 20 x 30 cm vyložíme cukrářskými piškoty, rozetřeme na ně 1/
3 krému, nahoru rozložíme piškoty máčené do černé kávy a tento postup opakujeme až do spotřebování všech surovin, kdy poslední vrstvou bude tvarohový krém, který dobře uhladíme
4. Naplněnou formu dáme do chladničky, necháme dobře ztuhnout
5. Tirasimu nakrájíme na obdélníky, jejich povrch posypeme silnou vrstvou kakaa a před podáváním dozdobíme nakrájenými čerstvými fíky (nebo jiným ovocem), lístky meduňky a cukrářskými trubičkami.
Mascarpone můžeme nahradit krémovou zakysanou smetanou nebo ušlehanou Lučinou s trochou mléka.
Poznámka:Mascarpone je italský čerstvý tvarohový sýr.