Zprudka opečené filety z tilápie (okounovce), servírované přelité pikantní thajskou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
4 ks | filety z tilápie (okounovce nilského) |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
2 lžíce | kukuřičného škrobu |
pepř | |
sůl | |
chilli papričky, lístk koriandru a kolečka limetky na ozdobu | |
Na thajskou omáčku: | |
4 ks | jarní cibulky |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | zázvoru velkého tak 3 cm |
2 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | třtinového cukru |
šťáva z 1 ks limetky |
Postup:
1. Filety z tilápie osolíme a okořeníme pepřem, pak je obalíme ve škrobu
2. V nepřilnavé pánvi na dobře rozpáleném oleji rybí maso zprudka, z obou stran opečeme dozlatova (2–
3 minuty po každé straně), filety vyjmeme a uchováme v teple
3. V téže pánvi, co jsem připravovaly ryby zprudka orestujeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, podrcený česnek a na jemno nastrouhaný zázvor, přidáme sójovou omáčku, cukr i limetkovou šťávu a necháme obsah pánve probublávat, až bude mít omáčka konzistenci sirupu
4. Jednotlivé porce tilápie (2 filety na porci) přelijeme teplou thajskou omáčkou a ozdobíme chilli papričkami zbavenými jadřinců a nakrájenými na proužky, kolečky limetky a lístky koriandru.
Recept se hodí i na filety z pangasiuse, tresky …
Poznámka:Více o tilápii najdete zde: Tilápie nilská (Okounovec)