REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tetřívek dušený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maso tetřívčí pochází-li ze starších zvířat, zejména kohoutů, není zvlášť chutné a hodí se pouze ve spojitosti s jiným masem k přípravě sekané. Proto na dušení a pečení bereme pouze mladé, jednoroční ptáky. Tetřívčí kohout váží asi 700 g, slepička 500 g.


Ingredience:
Pro 3 osoby:
1 ksmladého tetřívka
60 gslaniny
50 gbrusinkové nebo malinové
zavařeniny
50 gsádla
30 ghladké mouky
30 gcibule
1/16 lpřírodního červeného vína
divoké koření
sůl
worcesterová omáčka
zvěřinový vývar
(z hovězích kostí)

Postup:

1. Dobře odleželého, očištěného tetřívka protáhneme na prsou i na stehnech na proužky nakrájenou slaninou a dáme přes noc do chladu
2. Druhý den ho uvnitř i na povrchu osolíme, svážeme a v hrnci na rozpáleném sádle po všech stranách rychle opečeme
3. Pak k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a divoké koření, trochu to osmahneme, podlijeme vývarem a tetřívka zakrytého pokličkou v troubě dusíme doměkka, to trvá 2 až 2,5 hodiny
4. Při dušení tetřívka obracíme a přeléváme vydušenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar
5. Měkkého tetřívka nakrájíme na porce
6. Šťávu z větší části vydusíme, zbylou šťávu s tukem zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, asi 25 minut povaříme a pak procedíme
7. Do procezené hustší omáčky přilijeme víno, přidáme prolisovanou brusinkovou (malinovou) zavařeninu, přisolíme a okořeníme worcesterskou omáčkou
8. Do takto připravené omáčky vložíme porce tetřívka a silně je v ní prohřejeme.

Doporučení:

Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže a kompot.

Poznámka:

– Obměna: Omáčku můžeme také ještě dochutit 2 cl rumu.- Je-li tetřívek starší, pak jej před úpravou naložíme do mořidla.- Svazování zvěře pernaté najdete v článku: Svazování neboli drezírování zvěře pernaté .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy