REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tetřev dušený po myslivecku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V mořidle naložený tetřev, podušený na rozmarýnu, zalitý omáčkou z výpeku.


Ingredience:
Pro 8 – 10 osob:
1 kstetřeva
150 gslaniny
150 gmásla
60 ghladké mouky
30 gkapar
20 ghladké hořčice
2 dlpřírodního červeného vína
1/2 lkyselé smetany
worcesterová omáčka
trochu mletého pepře
trochu rozmarýny
vařené mořidlo
půlka citrónu
vývar
sůl

Postup:

1. Z odleželého, očištěného a vyvrženého tetřeva stáhneme kůži, dáme ho do kamenné nádoby, zalijeme mořidlem natolik, aby byl zcela potopen, zakryjeme a postavíme asi na 6 dnů do chladu (denně tetřeva obracíme!)
2. Naloženého tetřeva z mořidla vyjmeme, protáhneme slaninou, uvnitř i na povrchu osolíme a slabě opepříme, popřípadě posypeme rozmarýnou a svážeme 3. V pekáči rozpustíme máslo, v něm trochu podusíme scezenou zeleninu a koření z mořidla, přidáme připraveného tetřeva a v troubě mezi dvěma pekáči ho dusíme asi 3 hodiny za občasného podlévání mořidlem, nestačí-li mořidlo na podlévání, doplníme je vývarem
4. Když je tetřev měkký, vrchní pekáč odstraníme, tetřeva potřeme máslem a necháme ho v troubě zrůžovět
5. Měkkého tetřeva vyjmeme a nakrájíme na porce
6. Šťávu z dušeného tetřeva procedíme, zeleninu do ní prolisujeme, přilijeme víno a kyselou smetanu, v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku, přidáme rozsekané kapary, okořeníme hladkou hořčicí a worcesterovou omáčkou, přisolíme, ochutíme citrónovou šťávou a dobře povaříme
7. Do hotové omáčky vložíme porce tetřeva a důkladně prohřejeme.

Doporučení:

– Příloha: Knedlík nebo dušená rýže a kompot.

Poznámka:

– Příprava mořidla viz.: Mořidlo s nálevem .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy