REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tempura z tofu a zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tempura je japonské národní jídlo, i když recept na tempuru na ostrov dovezli Portugalci. Většinou se připravuje ze zeleniny, ale také z ryb, hlavonožců … Na originální tempuru je potřeba japonská moučka tempurako, kterou však u nás můžeme nahradit hladkou moukou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
225 gtofu
125 gmalých klasů kukuřice
125 gmalých pórků
125 gmalých mrkví
125 gmalých cuket
2 ksmalé lilky
olej na smažení
proužky mrkve, kořene zázvoru a pórku na ozdobení
Na těstíčko:
225 ghladké mouky
2 ksžloutky
3 dlvody
Omáčka na namáčení:
5 lžicmirinu nebo suchého cherry
5 lžicjaponské sójové omáčky (je jiná než česká!)
2 lžičkymedu
1 lžičkanastrouhaného kořene zázvoru
1 ksutřený stroužek česneku

Postup:

1. Zeleninu důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou, cukety a mrkve překrojíme podélně na půlky, očistíme kukuřice a pórky na obou stranách, lilky nakrájíme na čtvrtky, tofu nakrájíme na kostky o hraně 2,5 cm
2. Připravíme těstíčko; žloutky prošleháme s vodou, přisypeme 175 g hladké mouky, a metličkou vyšleháme hustější těstíčko
3. Zbývající mouku vysypeme na čisté prkénko a zeleninu i tofu v ní obalíme
4. Nejprve v těstíčku obalíme kostky tofu a smažíme je v oleji vyhřátém na 180 °C 2-3 minuty dozlatova, usmažené kostky poklademe na papírové ubrousky a snažíme se je udržovat v teple
5. V těstíčku obalíme také veškerou připravenou zeleninu a po několika kusech ji smažíme v rozpáleném oleji 3-4 minuty, dozlatova, okapanou zeleninu klademe na ohřátou servírovací mísu
6. Připravíme si omáčku na namáčení; smícháme všechny ingredience uvedené výše
7. Hotový pokrm servírujeme ozdobený proužky mrkve, zázvoru a pórku spolu s omáčkou.

Doporučení:

Jako příloha k tempuře se hodí uvařené tenké nudle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy