REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí hřbet s balzamikovým octem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na tento steak je nejlepší holandské telecí (tzv. rossato) pocházející z mladých telat.


Ingredience:
800 gočištěného telecího hřbetu
50 clmasového (zeleninového) vývaru
balzamikový olej
cukr nebo med
olivový olej
mletý pepř
rozmarýn
máslo
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme balzamikový olej tak, že svaříme 1/
4 objemu obyčejného balzamikového octa a pak ho lehce přisladíme cukrem nebo medem, necháme ho vychladnout
2. Očištěnou porci masa opepříme a pak ho marinujeme v olivovém oleji s čerstvým rozmarýnem, přikryté fólií ho necháme do druhého dne proležet v lednici
3. Těsně před orestováním maso osolíme a po té je zprudka orestujeme ze všech stran na pánvi
4. Jakmile je maso opečené, snížíme teplotu, přidáme trochu másla a pomalu dopečeme nejlépe na médium (středně propečené)
5. Maso z pánvičky vyndáme a necháme odležet na teplém místě
6. Výpek z pánve přerestujeme, slijeme z něj přebytečný tuk a zalijeme ho dříve připraveným balzamikovým octem a trochou vývaru
7. Směs necháme svařit zhruba na polovinu původního objemu, vzniklou omáčku zahustíme kostičkami másla
8. Dochutíme solí a pepřem a je-li třeba, omáčku slijeme přes jemný cedník
9. Maso vrátíme do omáčky a ihned podáváme.

Doporučení:

– Telecí hřbet je velmi chutný např. s vařeným bílým chřestem Vařený bílý chřest – Jako oblohu doporučujeme například čerstvou rukolu a cherry rajčátka ochucená olivovým olejem, pepřem a solí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy