Křehké koláčky plněné krémem, po upečení posypané cukrem, ozdobené mandarinkami.
Ingredience:
190 g | hladké mouky |
100 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
10 g | tmavého kakaa |
1/2 lžičky | mletého kardamomu |
1 ks | vejce |
Na krém: | |
120 g | třtinového cukru |
100 g | mascarpone |
200 ml | smetany ke šlehání 40 % |
160 ml | vymačkané mandarinkové šťávy vyvařené na polovinu |
10 ks | žloutků |
dřeň z 1/2 vanilkového lusku | |
strouhaná kůra ze 2 mandarinek | |
Na karamelovou krustu: | |
15 lžic | třtinového cukru |
Na ozdobu: | |
mandarinky |
Postup:
1. Vejce s moučkovým cukrem vyšleháme, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, kakao, prosátou hladkou mouku, mletý kardamom, promícháme a vypracujeme těsto, které necháme 3 hodiny v lednici odpočinout
2. Pak kousky těsta vtlačíme do formiček na tartaletky a dáme na 15 minut do mrazáku, potom dno těsta propícháme vidličkou a korpusy pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 15 minut
3. Do katrůlku nalijeme smetanu, přidáme třtinový cukr, vanilkovou dřeň, na jemno nastrouhanou mandarinkovou kůru, zredukovanou mandarinkovou šťávu, promícháme, přivedeme k varu, sundáme z tepla a do lehce zchladlé směsi vimícháme žloutky a mascarpone
4. Připravený krém rozdělíme do formiček a v troubě při 150 °C pečeme ještě asi 15-25 minut
5. Po upečení tartaletky vychladíme, povrch opatrně osušíme od kapek papírovým ubrouskem, posypeme je třtinovým cukrem a pomocí opalovací pistolky cukr zkaramelizujeme, nakonec ozdobíme mandarinkami.