REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tartaletky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta plněné makovou náplní a meruňkami, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 20 kousků:
400 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
60 gmásla
30 gdroždí
150 mlmléka
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
strouhaná kůra z 1/2 ks citronu
vejce na potření
Na náplň:
150 gmletého máku
50 gcukru krupice
30 gmásla
50 mlmléka
1 ksžloutku
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého badyánu
špetka mletého zázvoru
kompotované meruňky

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící hladké mouky i moučkového cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku i moučkový cukr, přidáme žloutky, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, zbylé mléko, kvásek, rozpuštěné máslo. vše promícháme a na teplém místě necháme 30 minut kynout, pak těsto propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout
3. Potom těsto rozválíme na plát silný 1 cm, vykrájíme z něho kolečka, vyložíme jimi formičky na tartaletky a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
4. Na náplň svaříme mletý mák s mlékem, máslem, krupicovým cukrem a kořením, odstavíme z tepla a vmícháme žloutek, těsto potřeme připravenou náplní, doprostřed položíme meruňku a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Doporučení:

Kolem meruňky můžeme nastříkat sníh z bílku a cukru.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy