REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tartaletky s mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta plněné makovou náplní a meruňkami, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 20 kousků:
400 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
60 gmásla
30 gdroždí
150 mlmléka
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
strouhaná kůra z 1/2 ks citronu
vejce na potření
Na náplň:
150 gmletého máku
50 gcukru krupice
30 gmásla
50 mlmléka
1 ksžloutku
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého badyánu
špetka mletého zázvoru
kompotované meruňky

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící hladké mouky i moučkového cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku i moučkový cukr, přidáme žloutky, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, zbylé mléko, kvásek, rozpuštěné máslo. vše promícháme a na teplém místě necháme 30 minut kynout, pak těsto propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout
3. Potom těsto rozválíme na plát silný 1 cm, vykrájíme z něho kolečka, vyložíme jimi formičky na tartaletky a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
4. Na náplň svaříme mletý mák s mlékem, máslem, krupicovým cukrem a kořením, odstavíme z tepla a vmícháme žloutek, těsto potřeme připravenou náplní, doprostřed položíme meruňku a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Doporučení:

Kolem meruňky můžeme nastříkat sníh z bílku a cukru.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy