REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sýrová žemlovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky bílé veky máčené v mléce a vejcích, poskládané v pekáči ve vrstvách střídavě s jemným salámem, s nastrouhaným sýrem a kolečky na tvrdo uvařených vajíček. Pokrm je zapečený v troubě.


Ingredience:
1,5 ksbílé veky
4 ksvejce uvařená na tvrdo
2 kssyrová vejce
250 gměkkého salámu
250 gementálu nebo eidamu
80 gslaniny
1/4 lmléka
trochu rozpuštěného tuku
sůl

Postup:

1. Nejprve vyškvaříme slaninu přímo v pekáči, ve kterém budeme žemlovku připravovat, peroutkou rozetřeme tuk kolem stěn
2. Veku rozkrájíme na 7 mm silné plátky, ty protáhneme v mléce, ve kterém jsme rozkvedlali 2 celá vejce
3. Plátky klademe na dno vymaštěného pekáče
4. Na veku rozložíme část nastrouhaného sýra a poklademe kolečky natvrdo uvařených vajec, znovu klademe plátky veky namočenými v mléce a na tyto veky rozložíme na jemno nakrájený nebo nastrouhaný salám
5. Vrstvy střídáme, poslední vrstvu veky posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným tukem
6. Žemlovku vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a zvolna pečeme dorůžova.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme například salát z ředkviček.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy