REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková z hovězího zadního

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí zadní opečené, pak podušené spolu se zeleninou, servírované nakrájené na plátky přelité smetanovou omáčkou.


Ingredience:
700 ghovězího masa zadního
250 gmrkve
150 gceleru
100 gkořenové petržele
100 gkysané smetany
50 gcibule
7 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 ksbobkového listu
50 mlrostlinného oleje
2 lžícetřtinového cukru
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžíceocta
mletý pepř
citronová šťáva
voda
sůl
plátky citronu na ozdobení
brusinková zavařenina na ozdobení

Postup:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, mrkev, celer i petržel oloupeme a nakrájíme na kostky
2. Očištěné maso osolíme, opepříme, v kastrolu na rozehřátém oleji opečeme a vyndáme
3. Ve výpeku orestujeme mrkev, celer i petržel, přidáme cibuli, necháme ji zesklovatět, pak přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat a vše ochutíme hořčicí i octem
4. Základ omáčky zředíme vodou, přidáme celé koření zabalené v gáze, dáme zpět maso a dusíme pod pokličkou doměkka
5. Měkké maso i gázu s kořením vyndáme, ze základu vydusíme přebytečnou tekutinu a pak rozmixujeme
6. Do omáčky vmícháme smetanu, povaříme, dochutíme solí a citronovou šťávou
7. Svíčkovou podáváme s knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy