Prošpikované maso podušené spolu s kořenovou zeleninou doměkka, podáváme se smetanovou omáčkou, zdobené šlehačkou, brusinkami a plátky citronu.
Ingredience:
800 g | zadního hovězího |
150 g | kořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru) |
50 g | slaniny |
4 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
4 lžíce | oleje |
3 lžičky | cukru |
2 lžíce | hladké mouky |
400 ml | masového vývaru |
250 ml | smetany |
šťáva z 1/2 citronu | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
plátky citronu | |
šlehačka | |
brusinky |
Postup:
- Očištěné maso opláchneme, osušíme, prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, v hrnci na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme a vyndáme
- Ve výpeku orestujeme očištěnou na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu i oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme koření, maso vrátíme zpět, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 60 minut) podle potřeby za občasného podlévání vývarem
- Měkké maso nakrájíme na plátky, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem i smetanou, dobře provaříme, pak omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou a cukrem
- Na talíři plátky masa přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme lžičkou brusinek, kopečkem šlehačky a plátkem citronu.
Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního, jen maso musíme péci déle.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová