Jedna z variant přípravy oblíbeného českého jídla.
Ingredience:
1,5 kg | hovězího zadního nebo hovězí kýty z mladého býka |
500 ml | hovězího vývaru (podle potřeby) |
4 lžíce | slunečnicového oleje |
2 lžíce | brusinek |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | cukru krupice |
8 ks | kuliček nového koření |
5 ks | bobkových listů |
4 ks | větších mrkví |
2 ks | malých skleniček sterilovaného celeru na nudličky |
1 ks | smetany na šlehání |
1 ks | zakysané smetan |
1/2 l | mléka |
pár kapek citronu | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
plátky citronu | |
šlehačka | |
brusinky |
Postup:
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání alespoň 10 minut opékáme na něm očištěné na hrubo nastrouhané mrkve a zcezený celer (nálev dáme stranou)
2. Přidáme cukr, brusinky a 1 minutu mícháme, pak zeleninu odhrneme na stranu a v hrnci ze všech stran opečeme očištěné maso, zlehka osolíme, poté ho zakryjeme zeleninou, přilijeme celerový nálev i hovězí vývar tak, aby bylo maso ze 2/
3 ponořené, přidáme nové koření, bobkové listy a dusíme na mírném ohni 45 minut za občasného obracení a podlévání
3. Pak přendáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 1 hodinu), poté měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple a sos přepasírujeme přes jemné síto
4. Mléko smícháme se smetanou na šlehání i zakysanou smetanou, rozmícháme v nich hladkou mouku, vlijeme k přepasírovanému sosu, promícháme, osolíme a 15 minut povaříme, nakonec dochutíme pár kapkami citronové šťávy
5. Maso podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem, ozdobené šlehačkou, brusinkami a citronovými plátky.
Maso můžeme prošpikovat slaninou a místo citronové šťávy dát ocet. Svíčková je nejlepší den až dva dny odleželá.