REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant přípravy oblíbeného českého jídla. Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního nebo hovězí kýty, jen maso musíme péci déle.


Ingredience:
1,5 kghovězího zadního nebo hovězí kýty z mladého býka
500 mlhovězího vývaru (podle potřeby)
4 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícebrusinek
2 lžícehladké mouky
1 lžičkacukru krupice
8 kskuliček nového koření
5 ksbobkových listů
4 ksvětších mrkví
2 ksmalých skleniček sterilovaného celeru na nudličky
1 kssmetany na šlehání
1 kszakysané smetan
1/2 lmléka
pár kapek citronu
sůl
Na ozdobu:
plátky citronu
šlehačka
brusinky

Postup:
  1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání alespoň 10 minut opékáme na něm očištěné na hrubo nastrouhané mrkve a zcezený celer (nálev dáme stranou)
  2. Přidáme cukr, brusinky a 1 minutu mícháme, pak zeleninu odhrneme na stranu a v hrnci ze všech stran opečeme očištěné maso, zlehka osolíme, poté ho zakryjeme zeleninou, přilijeme celerový nálev i hovězí vývar tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené, přidáme nové koření, bobkové listy a dusíme na mírném ohni 45 minut za občasného obracení a podlévání
  3. Pak přendáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 1 hodinu), poté měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple a sos přepasírujeme přes jemné síto
  4. Mléko smícháme se smetanou na šlehání i zakysanou smetanou, rozmícháme v nich hladkou mouku, vlijeme k přepasírovanému sosu, promícháme, osolíme a 15 minut povaříme, nakonec dochutíme pár kapkami citronové šťávy
  5. Maso podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem, ozdobené šlehačkou, brusinkami a citronovými plátky.
Doporučení:

Maso můžeme prošpikovat slaninou a místo citronové šťávy dát ocet. Svíčková je nejlepší den až dva dny odleželá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy