REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant přípravy oblíbeného českého jídla.


Ingredience:
1,5 kghovězího zadního nebo hovězí kýty z mladého býka
500 mlhovězího vývaru (podle potřeby)
4 lžíceslunečnicového oleje
2 lžícebrusinek
2 lžícehladké mouky
1 lžičkacukru krupice
8 kskuliček nového koření
5 ksbobkových listů
4 ksvětších mrkví
2 ksmalých skleniček sterilovaného celeru na nudličky
1 kssmetany na šlehání
1 kszakysané smetan
1/2 lmléka
pár kapek citronu
sůl
Na ozdobu:
plátky citronu
šlehačka
brusinky

Postup:

1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání alespoň 10 minut opékáme na něm očištěné na hrubo nastrouhané mrkve a zcezený celer (nálev dáme stranou)
2. Přidáme cukr, brusinky a 1 minutu mícháme, pak zeleninu odhrneme na stranu a v hrnci ze všech stran opečeme očištěné maso, zlehka osolíme, poté ho zakryjeme zeleninou, přilijeme celerový nálev i hovězí vývar tak, aby bylo maso ze 2/
3 ponořené, přidáme nové koření, bobkové listy a dusíme na mírném ohni 45 minut za občasného obracení a podlévání
3. Pak přendáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 1 hodinu), poté měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple a sos přepasírujeme přes jemné síto
4. Mléko smícháme se smetanou na šlehání i zakysanou smetanou, rozmícháme v nich hladkou mouku, vlijeme k přepasírovanému sosu, promícháme, osolíme a 15 minut povaříme, nakonec dochutíme pár kapkami citronové šťávy
5. Maso podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem, ozdobené šlehačkou, brusinkami a citronovými plátky.

Doporučení:

Maso můžeme prošpikovat slaninou a místo citronové šťávy dát ocet. Svíčková je nejlepší den až dva dny odleželá.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy