REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika z trouby, sladký koláč plněný švestkami a posypaný drobenkou.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
130 gtuku
50 gcukru
2 ksžloutky
1 ksvejce
1 ksbalíček vanilkového cukru
1 lžícesádla
1 lžičkaprášku do pečiva
Na náplň:
500 gšvestek
50 gcukru krupice
2 ksbílky
Na drobenku:
50 gmásla
4 lžícepolohrubé mouky
4 lžícecukru
Ostatní:
tuk na vymazání plechu
mouka na pomoučení válu

Postup:

1. Smícháme mouku, oba cukry a prášek do pečiva
2. Přidáme nasekaný tuk, vejce, žloutky a sádlo, vypracujeme těsto které dáme na 30 minut do ledničky
3. Vypeckujeme švestky a rukama uhněteme těsto na drobenku, které také necháme chvíli v chladničce prochaldnout
4. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na velikost plechu a na tukem vymazaný plech ho přeneseme pomocí čisté utěrky
5. Těsto urovnáme až do krajů plechu a rovnoměrně ho poklademe půlkami švestek
6. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr, pak ho rozetřeme na švestky
7. Drobenku nastrouháme na hrubém struhadle na švestky potřené sněhem
8. Koláč vložíme do trouby předehřáté asi na 170-180 °C a pečeme cca 35 minut.

Doporučení:

Podle tohoto receptu můžeme připravit tento koláč i v remosce!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy