Sladký koláč plněný švestkami, servírovaný posypaný pomletým mákem smíchaným s cukrem, pokapaný rozpuštěným máslem.
Ingredience:
500 g | švestek |
250 g | polohrubé mouky |
80 g | másla |
8 lžic | studené vody |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 lžíce | máku |
1 lžíce | cukru krupice |
1,5 lžíce | rozpuštěného másla na pokapání |
2 lžičky | octa |
1 balíček | vanilinového cukru |
mouka na vál | |
špetka soli | |
tuk na vymazání formy |
Postup:
1. Do polohrubé mouky přidáme sůl, krupicový i vanilinový cukr, změklé nastrouhané máslo, vodu, ocet a vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme na 30 minut do chladničky
2. Omyté švestky vypeckujeme a umletý mák smícháme s moučkovým cukrem
3. Na pomoučeném vále vyválíme těsto do tvaru i velikosti formy, kterou vytřeme tukem a těsto upravíme tak, aby nad dno formy přesahoval nízký okraj, poklademe rozčtvrcenými švestkami řezem nahoru
4. Posypeme cukrem s mákem, pokapeme rozpuštěným máslem, dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 30 minut.