REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkové větrníky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečené větrníky z odpalovaného těsta, vychladlé překrojené a naplněné šlehačkovou náplní a švestkami.


Ingredience:
Rozpis na 12 kusů:
Na těsto:
250 ghladké mouky
300 mlvody
125 mloleje
4 ksvejce
moučkový cukr na posypání
sůl
Na šlehačkovou náplň:
250 mlsmetany na šlehání
80 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
šťáva z 1 ks cutrónu
Na dohotovení:
350 gšvestek
70 gkrupicového cukru
100 mlvody

Postup:

1. Do hrnce nalijeme 300 ml vody a olej, přidáme špetku soli, přivedeme k varu
2. Do vroucí vody nasypeme všechnu mouku a vymícháme hladkou hmotu, hrnce odstavíme ze zdroje tepla a hroudu těsta necháme vychladnout
3. Do těsta postupně zapracujeme všechna vejce
4. Vyrobené těsto dáme do cukrářského sáčku (zdobítka) s hvězdicovou koncovkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pusinky
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C tak 15 minut dorůžova (troubu rozhodně neotevíráme nejméně prvních 5 minut), necháme vychladnout
6. Příprava náplně; vyšleháme ze smetany, moučkového i vanilkového cukru a citronové šťávy tuhou šlehačku
7. Omyté a vypeckované švestky dáme do hrnce, podlijeme je 100 ml vody, osladíme a krátce podusíme, necháme vychladnout
8. Větrníky vodorovně rozkrojíme, spodní díly potřeme vrstvou šlehačky, poklademe podušenými švestkami, zakryjeme vrchními díly, pocukrované nejlépe ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy