REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestkové koláče z litého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Moučník připravený ze základního litého kynutého těsta.


Ingredience:
2 kgvypeckovaných
švestek
tuk na vymazání
plechu
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
80 gcukru
30 gdroždí (kvasnic)
1,5 dcloleje
0,5 lmléka
0,5 lžičkysoli
citrónová kůra z 1/2 ks citrónu
Na drobenku:
100 gcukru krupice
90 ghladké mouky
60 gmásla
1 ksvanilkového cukru

Postup:

1. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka
2. Z uvedeného množství odebereme 3 lžíce mouky, vše zamícháme a necháme vykynout (10-15 minut)
3. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, olej, zbytek cukru, citrónovou kůru, zbylé mléko a sůl, promícháme
4. Postupně přisypáváme mouku a vařečkou nebo elektrickým robotem hněteme, až nám vznikne hladké těsto
5. Těsto necháme vykynout v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem
6. Plechy vymažeme tukem a těsto na ně rozprostřeme nejlépe pomocí vařečky (v případě, že použijeme pouze ruce, musíme je navlhčit, aby se nám těsto na ruce nelepilo!)
7. Rovnoměrně rozmístíme umyté a vypeckované švestky, posypeme drobenkou a necháme 15 minut v klidu kynout
8. Upečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 30-40 minut.

Příprava drobenky: Všechny ingredience v misce ručně prohněteme.

Poznámka:

– Toto množství stačí na dva plechy o rozměru 28×38 cm.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy