Moučník připravený ze základního litého kynutého těsta.
Ingredience:
2 kg | vypeckovaných |
švestek | |
tuk na vymazání | |
plechu | |
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
250 g | hladké mouky |
80 g | cukru |
30 g | droždí (kvasnic) |
1,5 dcl | oleje |
0,5 l | mléka |
0,5 lžičky | soli |
citrónová kůra z 1/2 ks citrónu | |
Na drobenku: | |
100 g | cukru krupice |
90 g | hladké mouky |
60 g | másla |
1 ks | vanilkového cukru |
Postup:
1. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka
2. Z uvedeného množství odebereme 3 lžíce mouky, vše zamícháme a necháme vykynout (10-15 minut)
3. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, olej, zbytek cukru, citrónovou kůru, zbylé mléko a sůl, promícháme
4. Postupně přisypáváme mouku a vařečkou nebo elektrickým robotem hněteme, až nám vznikne hladké těsto
5. Těsto necháme vykynout v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem
6. Plechy vymažeme tukem a těsto na ně rozprostřeme nejlépe pomocí vařečky (v případě, že použijeme pouze ruce, musíme je navlhčit, aby se nám těsto na ruce nelepilo!)
7. Rovnoměrně rozmístíme umyté a vypeckované švestky, posypeme drobenkou a necháme 15 minut v klidu kynout
8. Upečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 30-40 minut.
Příprava drobenky: Všechny ingredience v misce ručně prohněteme.
Poznámka:– Toto množství stačí na dva plechy o rozměru 28×38 cm.