Knedlíky připravené z bramborového těsta, plněné švestkami, servírované pocukrované a posypané sýrem, polité rozpuštěným máslem.
Ingredience:
1 kg | švestek |
1 kelímek | sýru Cottage |
moučkový cukr na posypání | |
polohrubá mouka na vál a na pomoučení těsta | |
máslo na přelití | |
Na těsto: | |
800 g | brambor + voda |
300 g | hrubé mouky |
2 ks | vajec |
špetka kypřicího prášku do pečiva | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, horké brambory v míse rozmačkáme a zapracujeme do nich hrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a vejce
2. Těsto dáme na pomoučený vál, prohněteme ho, uděláme z něho váleček, pak odkrajujeme malé kousky, které nejprve poprášíme moukou, pak do každého kousku zabalíme švestku a pomoučenou rukou knedlíky zakulatíme
3. Vždy asi 15 knedlíků najednou vhodíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu, pak knedlíky vyjmeme, vodu opět přivedeme k varu a zavaříme do ní další dávku knedlíků
4. Horké knedlíky upravíme na talíře, pocukrujeme, posypeme čerstvým sýrem Cottage a polijeme rozpuštěným máslem.
Knedlíky jsou skvělé i posypané strouhaným tvarohem nebo přelité kysanou smetanou.