REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestková klavela II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klavela je originální pochoutka zhotovená z rozvařených švestek, cukru a aromatických přísad. Jíme ji jen tak, nebo používáme jako polotovar vhodný na lívance, palačinky či do buchet.


Ingredience:
švestky
0,2 kgcukru na 1 kg odpeckovaných švestek
5 lžicrumu na 1 kg výrobku
0,5 lžicemleté skořice na 1 kg výrobku
zavařovací sklenice

Postup:

1. Zcela vyzrálé švestky s dužinou snadno se oddělující od pecky opereme, zbavíme stopek a odpeckujeme
2. Podlité malým množstvím vody je vaříme za stálého míchání při mírném zahřívání do změknutí
3. Ke změklým švestkám přisypeme za nepřetržitého varu a míchání cukr v poměru 0,2 kg na 1 kg odpeckovaných švestek a vaříme ještě 10 minut
4. Ke konci varu přidáme do klavelové omáčky 5 polévkových lžic rumu a půl kávové lžičky mleté skořice na 1 kg výrobku
5. Klavelu přestaneme zahřívat a horkou plníme do předehřátých zavařovacích sklenic
6. Po uzavření sklenice okamžitě vkládáme do vařící vodní lázně a sterilujeme 7. Sklenice o obsahu 1 l sterilujeme 30 minut za varu vodní lázně.

Doporučení:

Místo skořice lze klavelu dochutit kakaem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy