REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud nevíte co se švestkami, hned po výrobě slivovice je toto jeden z těch nejlepších způsobů, jak je upotřebit.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
75 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
1/2 lžičkykypřícího prášku
1 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
400 gvypeckovaných zralých a pevných švestek
100 gmoučkového cukru
250 mlmléka
200 mlsmetany ke šlehání 40%, ale stačí i 31%
1 sáčekvanilkového pudinku Dr. Oetker nebo Zlatý klas (ten je lepší)
3 ksvejce

Postup:

1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a cukrem, přidáme ostatní suroviny a v robotu nebo ručně vymícháme hladké, nelepivé těsto
2. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice, necháme odpočívat
3. Připravíme si náplň; omyté a vypeckovavé švestky překrájíme na čtvrtiny (jakože půlky ještě napůl), z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, ve smetaně rozšleháme vejce a směs promícháme s teplým pudinkem, dále již nevaříme
4. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozválené a odpočaté těsto vyložíme do ní, zvedneme okraje, když nám to nejde válečkem, těsto jednoduše rozťapkáme prstíkama … jde to dobře
5. Na těsto vlijeme částečně vychladlý krém a na povrch klademe švestky
6. Pečeme zvolna cca 45 až 50 minut při teplotě 150 °C.

Poznámka:

Původní recept autorky paní Růženy Kameníkové z Olomouce, volně upravený paní Naďou Indruchovou, foto taktéž paní Naďa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy