REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud nevíte co se švestkami, hned po výrobě slivovice je toto jeden z těch nejlepších způsobů, jak je upotřebit.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
75 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
1/2 lžičkykypřícího prášku
1 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
400 gvypeckovaných zralých a pevných švestek
100 gmoučkového cukru
250 mlmléka
200 mlsmetany ke šlehání 40%, ale stačí i 31%
1 sáčekvanilkového pudinku Dr. Oetker nebo Zlatý klas (ten je lepší)
3 ksvejce

Postup:

1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a cukrem, přidáme ostatní suroviny a v robotu nebo ručně vymícháme hladké, nelepivé těsto
2. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice, necháme odpočívat
3. Připravíme si náplň; omyté a vypeckovavé švestky překrájíme na čtvrtiny (jakože půlky ještě napůl), z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, ve smetaně rozšleháme vejce a směs promícháme s teplým pudinkem, dále již nevaříme
4. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozválené a odpočaté těsto vyložíme do ní, zvedneme okraje, když nám to nejde válečkem, těsto jednoduše rozťapkáme prstíkama … jde to dobře
5. Na těsto vlijeme částečně vychladlý krém a na povrch klademe švestky
6. Pečeme zvolna cca 45 až 50 minut při teplotě 150 °C.

Poznámka:

Původní recept autorky paní Růženy Kameníkové z Olomouce, volně upravený paní Naďou Indruchovou, foto taktéž paní Naďa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy