REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švestík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud nevíte co se švestkami, hned po výrobě slivovice je toto jeden z těch nejlepších způsobů, jak je upotřebit.


Ingredience:
Na těsto:
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
75 gmoučkového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
1/2 lžičkykypřícího prášku
1 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
400 gvypeckovaných zralých a pevných švestek
100 gmoučkového cukru
250 mlmléka
200 mlsmetany ke šlehání 40%, ale stačí i 31%
1 sáčekvanilkového pudinku Dr. Oetker nebo Zlatý klas (ten je lepší)
3 ksvejce

Postup:

1. Mouku smícháme s kypřícím práškem a cukrem, přidáme ostatní suroviny a v robotu nebo ručně vymícháme hladké, nelepivé těsto
2. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice, necháme odpočívat
3. Připravíme si náplň; omyté a vypeckovavé švestky překrájíme na čtvrtiny (jakože půlky ještě napůl), z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, ve smetaně rozšleháme vejce a směs promícháme s teplým pudinkem, dále již nevaříme
4. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozválené a odpočaté těsto vyložíme do ní, zvedneme okraje, když nám to nejde válečkem, těsto jednoduše rozťapkáme prstíkama … jde to dobře
5. Na těsto vlijeme částečně vychladlý krém a na povrch klademe švestky
6. Pečeme zvolna cca 45 až 50 minut při teplotě 150 °C.

Poznámka:

Původní recept autorky paní Růženy Kameníkové z Olomouce, volně upravený paní Naďou Indruchovou, foto taktéž paní Naďa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy