REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské rohlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladkého těsta potřeného v tomto případě ořechovou nádivkou, zamotané rohlíčky, upečené v troubě mírně dozlatova, pak potřené rozpuštěným máslem ochuceným rumem, nakonec posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gnastrouhaného másla
42 gdroždí
100 mlvlažného mléka
1 lžícekrupicového cukru
1 ksvejce
velká špetka soli
Ořechová náplň:
150 gjemně mletých ořechů
100 gmoučkového cukru
1 ksbílek
Ostatní:
50 grozpuštěného másla
1 lžícerumu
moučkový cukr
papír na pečení

Postup:

1. Připravíme si ořechovou nádivku; jemně mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme lehce rozšlehaný bílek a dobře vynícháme lepivou hmotu
2. Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme na teplém místě v míse vzejít kvásek, přidáme celé vejce, nastrouhané máslo a osolenou mouku, vypracujeme hladké těsto a hned, bez kynutí, rozdělíme na 8 stejných dílů
3. Každý z dílů rozválíme na kruh o síle cca 3 mm a rádlem rozdělíme na 8 stejných klínových výsečí
4. Na silnější stranu výseče neneseme nádivku a srolujeme do rohlíčku, klademe na plechy s pečícím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10-12 min, měly by být jen růžové
5. Horké rohlíčky pomašlujeme rozpuštěným máslem se lžící rumu, necháme lehce prochladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Náplň nemusí být jen ořechová, klidně povidla, tvaroh, mák, jablka, marmelády, co kdo rád.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy