Z hladkého těsta potřeného v tomto případě ořechovou nádivkou, zamotané rohlíčky, upečené v troubě mírně dozlatova, pak potřené rozpuštěným máslem ochuceným rumem, nakonec posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | nastrouhaného másla |
42 g | droždí |
100 ml | vlažného mléka |
1 lžíce | krupicového cukru |
1 ks | vejce |
velká špetka soli | |
Ořechová náplň: | |
150 g | jemně mletých ořechů |
100 g | moučkového cukru |
1 ks | bílek |
Ostatní: | |
50 g | rozpuštěného másla |
1 lžíce | rumu |
moučkový cukr | |
papír na pečení |
Postup:
1. Připravíme si ořechovou nádivku; jemně mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme lehce rozšlehaný bílek a dobře vynícháme lepivou hmotu
2. Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme na teplém místě v míse vzejít kvásek, přidáme celé vejce, nastrouhané máslo a osolenou mouku, vypracujeme hladké těsto a hned, bez kynutí, rozdělíme na 8 stejných dílů
3. Každý z dílů rozválíme na kruh o síle cca 3 mm a rádlem rozdělíme na 8 stejných klínových výsečí
4. Na silnější stranu výseče neneseme nádivku a srolujeme do rohlíčku, klademe na plechy s pečícím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10-12 min, měly by být jen růžové
5. Horké rohlíčky pomašlujeme rozpuštěným máslem se lžící rumu, necháme lehce prochladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Náplň nemusí být jen ořechová, klidně povidla, tvaroh, mák, jablka, marmelády, co kdo rád.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová