REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské rohlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladkého těsta potřeného v tomto případě ořechovou nádivkou, zamotané rohlíčky, upečené v troubě mírně dozlatova, pak potřené rozpuštěným máslem ochuceným rumem, nakonec posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gnastrouhaného másla
42 gdroždí
100 mlvlažného mléka
1 lžícekrupicového cukru
1 ksvejce
velká špetka soli
Ořechová náplň:
150 gjemně mletých ořechů
100 gmoučkového cukru
1 ksbílek
Ostatní:
50 grozpuštěného másla
1 lžícerumu
moučkový cukr
papír na pečení

Postup:

1. Připravíme si ořechovou nádivku; jemně mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme lehce rozšlehaný bílek a dobře vynícháme lepivou hmotu
2. Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme na teplém místě v míse vzejít kvásek, přidáme celé vejce, nastrouhané máslo a osolenou mouku, vypracujeme hladké těsto a hned, bez kynutí, rozdělíme na 8 stejných dílů
3. Každý z dílů rozválíme na kruh o síle cca 3 mm a rádlem rozdělíme na 8 stejných klínových výsečí
4. Na silnější stranu výseče neneseme nádivku a srolujeme do rohlíčku, klademe na plechy s pečícím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10-12 min, měly by být jen růžové
5. Horké rohlíčky pomašlujeme rozpuštěným máslem se lžící rumu, necháme lehce prochladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Náplň nemusí být jen ořechová, klidně povidla, tvaroh, mák, jablka, marmelády, co kdo rád.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy