REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské rohlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladkého těsta potřeného v tomto případě ořechovou nádivkou, zamotané rohlíčky, upečené v troubě mírně dozlatova, pak potřené rozpuštěným máslem ochuceným rumem, nakonec posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gnastrouhaného másla
42 gdroždí
100 mlvlažného mléka
1 lžícekrupicového cukru
1 ksvejce
velká špetka soli
Ořechová náplň:
150 gjemně mletých ořechů
100 gmoučkového cukru
1 ksbílek
Ostatní:
50 grozpuštěného másla
1 lžícerumu
moučkový cukr
papír na pečení

Postup:

1. Připravíme si ořechovou nádivku; jemně mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme lehce rozšlehaný bílek a dobře vynícháme lepivou hmotu
2. Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme na teplém místě v míse vzejít kvásek, přidáme celé vejce, nastrouhané máslo a osolenou mouku, vypracujeme hladké těsto a hned, bez kynutí, rozdělíme na 8 stejných dílů
3. Každý z dílů rozválíme na kruh o síle cca 3 mm a rádlem rozdělíme na 8 stejných klínových výsečí
4. Na silnější stranu výseče neneseme nádivku a srolujeme do rohlíčku, klademe na plechy s pečícím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10-12 min, měly by být jen růžové
5. Horké rohlíčky pomašlujeme rozpuštěným máslem se lžící rumu, necháme lehce prochladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Náplň nemusí být jen ořechová, klidně povidla, tvaroh, mák, jablka, marmelády, co kdo rád.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy