Hutná polévka z kuřecího vývaru, kuřecího masa, drůbků, kořenové zeleniny a dalších ingrediencí, podávaná s játrovými knedlíčky.
Ingredience:
1/4 ks | kuřete |
1/4 ks | květáku |
1/2 ks | cibule |
1 balení | kuřecích drůbků (z jednoho kuřete) |
80 g | kořenové zeleniny (více mrkve, petržel, cerelu jen kousek) |
50 g | hladké mouky |
40 g | másla |
muškátový oříšek | |
zelená petrželka | |
pepř | |
voda | |
sůl | |
Na játrové knedlíčky: | |
50 g | drůbežích jater |
4-5 lžic | strouhanky |
1 lžíce | másla |
1 ks | vejce |
nastrouhaný muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kuře, kořenovou zeleninu, květák a drůbky uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, ochutíme pepřem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem
2. Vývar zcedíme, zahustíme světlou jíškou a přidáme do něho nasekané drůbky, na jemno nakrájené obrané maso z kuřete (bez kůže) a zeleninu
3. Polévku přivedeme znovu k varu a přidáme játrové knedlíčky, které jsme připravili smícháním škrábaných syrových jater koření a ostatních surovin uvedených výše
4. Až knedlíčky vyplavou, kaldon ochutíme posekanou zelenou petrželkou a můžeme servírovat.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.