Stará dobrá klasika, pokrm, co už vařily naše babičky. Ovšem do klasických šunkofleků houby nepatří, přesto se do zapečených těstovin hodí a s houbami šunkofleky chutnají opravdu skvěle.
Ingredience:
500 g | balíček těstovinových flíčků |
300 g | vařeného uzeného masa (např. obrané z uvařených uzených žebírek) |
30 g | sušených hub |
2-4 ks | vejce |
1 dl | mléka |
1 ks | cibule |
mletý černý pepř | |
tymián | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Fleky uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme, propláchneme, necháme okapat.
- Předem namočené houby nasekáme, podusíme na sádle s cibulí, osolíme, okmínujeme.
- Uvařené fleky promícháme s uzeným masem, podušenými houbami, okořeníme tymiánem, solí, pepřem.
- Dno zapékací nádoby vymažeme sádlem, rozprostřeme promíchané, ochucené flíčky, vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut na 180 C, po 10 minutách zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce a necháme zapéct dalších 10 minut.
- Podáváme s kysaným zelím nebo, sladkokyselou okurkou.
Text i foto: D. Marounek