V klasickém trojobalu usmažené porce sumce, dopečené v troubě na zelenině.
Ingredience:
strouhanka | |
hladká mouka | |
olej na smažení | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
2 ks | mladé cukety |
2 ks | zelené papriky |
2 ks | cibule |
4 ks | rajčata |
čertovská, nebo jiná pikantní omáčka | |
olej nebo jiný tuk | |
pepř | |
sůl | |
1 kg | sumce |
2-3 ks | vejce |
Postup:
1. Sumce naporcuje a odstraníme kůži, maso usušíme a obalíme klasicky v trojobalu, porce usmažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova
2. Usmažené kousky dáme stranou a připravíme zeleninu; nakrájíme cukety, cibuli spaříme a oloupeme, rajčata a papriku nakrájíme, zeleninu pak osolíme, opepříme a chvíli podusíme na pánvi na troše rozpáleného oleje
3. Zeleninovou směs přendáme do pekáče, přidáme čertovskou omáčku, promícháme, na zeleninu poklademe usmažené porce ryby a 10 minut v troubě ještě vše dopečeme
4. Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.
Sumec má vynikající maso a velmi málo kostí, mladé kusy do 120 cm jsou výborné pečené, ale chutná je i jiná příprava. Vášnivý rybář R. Hrušinský mladší v jednom televizním pořadu připravoval i sumčí guláš. Starší kusy jsou dost tučné a nejideálnější příprava je uzením.Autor receptu: Dalibor Marounek