REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Suky se šimlicí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Starý recept z Moravy na uzle (uzle se jim říkávalo v Čechách, na Moravě pak suky) z nudlového těsta. Suky se také polévaly ochucené máslem, sypali mákem, ořechy, cukrem, skořicí …


Ingredience:
Na suky (uzle):
250 gpolohrubé mouky
1 ksvejce
voda + voda na uveřní
Na šimice:
250 gzakysané smetany
100 gborůvek
cukr nebo mletá skořice
Ostatní:
máslo na dochucení

Postup:

1. Z mouky, vejce, trošky vody uděláme těsto jako na nudle, ale trošku vláčnější
2. Z těsta rozválíme tenkou placku, nařežeme na 10 x 2 cm široké nudle, ty srolujeme na váleček, uprostřed uděláme suk (uzel) jako na provaze
3. Suky vložíme do vařící vody, až začnou plavat nahoře, vaříme ještě 2-3 minuty
4. Šimlice se vyráběla ze zakysané smetany, v které se rozmíchaly borůvky nebo marmeláda, směs ještě dochutím cukrem nebo skořicí
5. Horké suky se na talířích přelijeme rozpuštěným máslem a šimlicí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy