Starý recept z Moravy na uzle (uzle se jim říkávalo v Čechách, na Moravě pak suky) z nudlového těsta. Suky se také polévaly ochucené máslem, sypali mákem, ořechy, cukrem, skořicí …
Ingredience:
Na suky (uzle): | |
250 g | polohrubé mouky |
1 ks | vejce |
voda + voda na uveřní | |
Na šimice: | |
250 g | zakysané smetany |
100 g | borůvek |
cukr nebo mletá skořice | |
Ostatní: | |
máslo na dochucení |
Postup:
1. Z mouky, vejce, trošky vody uděláme těsto jako na nudle, ale trošku vláčnější
2. Z těsta rozválíme tenkou placku, nařežeme na 10 x 2 cm široké nudle, ty srolujeme na váleček, uprostřed uděláme suk (uzel) jako na provaze
3. Suky vložíme do vařící vody, až začnou plavat nahoře, vaříme ještě 2-3 minuty
4. Šimlice se vyráběla ze zakysané smetany, v které se rozmíchaly borůvky nebo marmeláda, směs ještě dochutím cukrem nebo skořicí
5. Horké suky se na talířích přelijeme rozpuštěným máslem a šimlicí.