Tento velmi populární japonský pokrm je vlastně takové asijské fondue. Hlavní surovinou je na tenké plátky nakrájené hovězí maso, které je opečené v oleji a pak dušené na pánvi v sukiyaki omáčce spolu s dalšími ingrediencemi, především se zeleninou. Sukiyaki je obvykle připravováno na stole před hosty na rozehřátém tuku na pánvi.
Ingredience:
500 g | nakrájeného hovězího zadního masa na velmi tenké plátky |
1 balíček | uvařených nudlí shirakati (lze použít skleněné nudle) |
8 ks | hub shiitake |
1 ks | houby enoki (lze nahradit žampiónem) |
1 ks | kostky grilovaného nebo uzeného tofu |
1 ks | středně velkého pórku |
1 ks | čínského zelí |
Na sukiyaki omáčku: | |
1 šálek | hovězího vývaru |
3 lžíce | saké nebo rýžového vína nebo mirinu) |
3 lžíce | sójové omáčky |
3 lžíce | cukru |
bambusové výhonky z plechovky | |
čerstvé sójové klíčky | |
Ostatní: | |
4 ks | syrová vajíčka |
uvařená rýže |
Postup:
1. Nejprve připravíme omáčku sukiyaki; do nádoby postavené na mírném zdroji tepla přidáváme postupně v následujícím pořadí saké, cukr, sójovou omáčku a nakonec vývar, uvedeme do varu a necháme pozvolna ochladit
2. Maso nakrájíme na tenké plátky a ostatní suroviny na přiměřeně velká sousta, vše úhledně rozprostřeme na velký talíř, ten pak postavíme na stůl před hosty
3. Nudle připravíme předem, uvaříme je namočením na několik minut do horké vody (dle návodu na sáčku), také je postavíme na stůl v nějaké příhodné nádobě, rovněž uvařenou rýži naservírujeme v misce na stůl
4. Před hosty postavíme zdroj tepla (elektrický nebo plynový vařič, případně gril) a od tohoto okamžiku již vše připravujeme na stole přímo před hosty
5. Na pánvi (nejlépe klasickém woku) rozehřejeme menší množství oleje, v něm postupně orestujeme plátky masa, opékáme je tak 1 minutu z každé strany pěkně dohněda a pak k nim přidáme asi polovinu připravené omáčky (zelenina by neměla v omáčce plavat, měla by být jen podlitá a pěkně se dusit)
6. Když omáčka začne asi za 10 minut vařit, přidáme další ingredience, tofu, zelí, pórek, houby … všechno spolu dusíme pod poklicí tak dlouho, až jsou suroviny křupavě a měkké
7. Nakonec do hotového sukiyaki můžeme přidat syrová vajíčka a nahoru nasypat nasekaný pórek, v tomto stádiu přípravy pokrmu začnou strávníci u stolu jíst.
Jakmile se první dávka omáčky spotřebuje, tedy asi její 1/3, vyberte zbytek lžící a začněte připravovat novou várku sukiyaki, postup můžete opakovat, dokud vás to neomrzí.
Poznámka:Jiná možnost servírování je nedávat vajíčka do pánve, ale přidělit každému hostovi misku, ve které bude mít rozklepnuté a rozšlehané syrové vajíčko, ti pak sami horká sousta mohou namáčet v této misce.