REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sukiyaki

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento velmi populární japonský pokrm je vlastně takové asijské fondue. Hlavní surovinou je na tenké plátky nakrájené hovězí maso, které je opečené v oleji a pak dušené na pánvi v sukiyaki omáčce spolu s dalšími ingrediencemi, především se zeleninou. Sukiyaki je obvykle připravováno na stole před hosty na rozehřátém tuku na pánvi.


Ingredience:
500 gnakrájeného hovězího zadního masa na velmi tenké plátky
1 balíčekuvařených nudlí shirakati (lze použít skleněné nudle)
8 kshub shiitake
1 kshouby enoki (lze nahradit žampiónem)
1 kskostky grilovaného nebo uzeného tofu
1 ksstředně velkého pórku
1 ksčínského zelí
Na sukiyaki omáčku:
1 šálekhovězího vývaru
3 lžícesaké nebo rýžového vína nebo mirinu)
3 lžícesójové omáčky
3 lžícecukru
bambusové výhonky z plechovky
čerstvé sójové klíčky
Ostatní:
4 kssyrová vajíčka
uvařená rýže

Postup:

1. Nejprve připravíme omáčku sukiyaki; do nádoby postavené na mírném zdroji tepla přidáváme postupně v následujícím pořadí saké, cukr, sójovou omáčku a nakonec vývar, uvedeme do varu a necháme pozvolna ochladit
2. Maso nakrájíme na tenké plátky a ostatní suroviny na přiměřeně velká sousta, vše úhledně rozprostřeme na velký talíř, ten pak postavíme na stůl před hosty
3. Nudle připravíme předem, uvaříme je namočením na několik minut do horké vody (dle návodu na sáčku), také je postavíme na stůl v nějaké příhodné nádobě, rovněž uvařenou rýži naservírujeme v misce na stůl
4. Před hosty postavíme zdroj tepla (elektrický nebo plynový vařič, případně gril) a od tohoto okamžiku již vše připravujeme na stole přímo před hosty
5. Na pánvi (nejlépe klasickém woku) rozehřejeme menší množství oleje, v něm postupně orestujeme plátky masa, opékáme je tak 1 minutu z každé strany pěkně dohněda a pak k nim přidáme asi polovinu připravené omáčky (zelenina by neměla v omáčce plavat, měla by být jen podlitá a pěkně se dusit)
6. Když omáčka začne asi za 10 minut vařit, přidáme další ingredience, tofu, zelí, pórek, houby … všechno spolu dusíme pod poklicí tak dlouho, až jsou suroviny křupavě a měkké
7. Nakonec do hotového sukiyaki můžeme přidat syrová vajíčka a nahoru nasypat nasekaný pórek, v tomto stádiu přípravy pokrmu začnou strávníci u stolu jíst.

Doporučení:

Jakmile se první dávka omáčky spotřebuje, tedy asi její 1/3, vyberte zbytek lžící a začněte připravovat novou várku sukiyaki, postup můžete opakovat, dokud vás to neomrzí.

Poznámka:

Jiná možnost servírování je nedávat vajíčka do pánve, ale přidělit každému hostovi misku, ve které bude mít rozklepnuté a rozšlehané syrové vajíčko, ti pak sami horká sousta mohou namáčet v této misce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy