REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sukiyaki

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento velmi populární japonský pokrm je vlastně takové asijské fondue. Hlavní surovinou je na tenké plátky nakrájené hovězí maso, které je opečené v oleji a pak dušené na pánvi v sukiyaki omáčce spolu s dalšími ingrediencemi, především se zeleninou. Sukiyaki je obvykle připravováno na stole před hosty na rozehřátém tuku na pánvi.


Ingredience:
500 gnakrájeného hovězího zadního masa na velmi tenké plátky
1 balíčekuvařených nudlí shirakati (lze použít skleněné nudle)
8 kshub shiitake
1 kshouby enoki (lze nahradit žampiónem)
1 kskostky grilovaného nebo uzeného tofu
1 ksstředně velkého pórku
1 ksčínského zelí
Na sukiyaki omáčku:
1 šálekhovězího vývaru
3 lžícesaké nebo rýžového vína nebo mirinu)
3 lžícesójové omáčky
3 lžícecukru
bambusové výhonky z plechovky
čerstvé sójové klíčky
Ostatní:
4 kssyrová vajíčka
uvařená rýže

Postup:

1. Nejprve připravíme omáčku sukiyaki; do nádoby postavené na mírném zdroji tepla přidáváme postupně v následujícím pořadí saké, cukr, sójovou omáčku a nakonec vývar, uvedeme do varu a necháme pozvolna ochladit
2. Maso nakrájíme na tenké plátky a ostatní suroviny na přiměřeně velká sousta, vše úhledně rozprostřeme na velký talíř, ten pak postavíme na stůl před hosty
3. Nudle připravíme předem, uvaříme je namočením na několik minut do horké vody (dle návodu na sáčku), také je postavíme na stůl v nějaké příhodné nádobě, rovněž uvařenou rýži naservírujeme v misce na stůl
4. Před hosty postavíme zdroj tepla (elektrický nebo plynový vařič, případně gril) a od tohoto okamžiku již vše připravujeme na stole přímo před hosty
5. Na pánvi (nejlépe klasickém woku) rozehřejeme menší množství oleje, v něm postupně orestujeme plátky masa, opékáme je tak 1 minutu z každé strany pěkně dohněda a pak k nim přidáme asi polovinu připravené omáčky (zelenina by neměla v omáčce plavat, měla by být jen podlitá a pěkně se dusit)
6. Když omáčka začne asi za 10 minut vařit, přidáme další ingredience, tofu, zelí, pórek, houby … všechno spolu dusíme pod poklicí tak dlouho, až jsou suroviny křupavě a měkké
7. Nakonec do hotového sukiyaki můžeme přidat syrová vajíčka a nahoru nasypat nasekaný pórek, v tomto stádiu přípravy pokrmu začnou strávníci u stolu jíst.

Doporučení:

Jakmile se první dávka omáčky spotřebuje, tedy asi její 1/3, vyberte zbytek lžící a začněte připravovat novou várku sukiyaki, postup můžete opakovat, dokud vás to neomrzí.

Poznámka:

Jiná možnost servírování je nedávat vajíčka do pánve, ale přidělit každému hostovi misku, ve které bude mít rozklepnuté a rozšlehané syrové vajíčko, ti pak sami horká sousta mohou namáčet v této misce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy