REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sukiyaki

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento velmi populární japonský pokrm je vlastně takové asijské fondue. Hlavní surovinou je na tenké plátky nakrájené hovězí maso, které je opečené v oleji a pak dušené na pánvi v sukiyaki omáčce spolu s dalšími ingrediencemi, především se zeleninou. Sukiyaki je obvykle připravováno na stole před hosty na rozehřátém tuku na pánvi.


Ingredience:
500 gnakrájeného hovězího zadního masa na velmi tenké plátky
1 balíčekuvařených nudlí shirakati (lze použít skleněné nudle)
8 kshub shiitake
1 kshouby enoki (lze nahradit žampiónem)
1 kskostky grilovaného nebo uzeného tofu
1 ksstředně velkého pórku
1 ksčínského zelí
Na sukiyaki omáčku:
1 šálekhovězího vývaru
3 lžícesaké nebo rýžového vína nebo mirinu)
3 lžícesójové omáčky
3 lžícecukru
bambusové výhonky z plechovky
čerstvé sójové klíčky
Ostatní:
4 kssyrová vajíčka
uvařená rýže

Postup:

1. Nejprve připravíme omáčku sukiyaki; do nádoby postavené na mírném zdroji tepla přidáváme postupně v následujícím pořadí saké, cukr, sójovou omáčku a nakonec vývar, uvedeme do varu a necháme pozvolna ochladit
2. Maso nakrájíme na tenké plátky a ostatní suroviny na přiměřeně velká sousta, vše úhledně rozprostřeme na velký talíř, ten pak postavíme na stůl před hosty
3. Nudle připravíme předem, uvaříme je namočením na několik minut do horké vody (dle návodu na sáčku), také je postavíme na stůl v nějaké příhodné nádobě, rovněž uvařenou rýži naservírujeme v misce na stůl
4. Před hosty postavíme zdroj tepla (elektrický nebo plynový vařič, případně gril) a od tohoto okamžiku již vše připravujeme na stole přímo před hosty
5. Na pánvi (nejlépe klasickém woku) rozehřejeme menší množství oleje, v něm postupně orestujeme plátky masa, opékáme je tak 1 minutu z každé strany pěkně dohněda a pak k nim přidáme asi polovinu připravené omáčky (zelenina by neměla v omáčce plavat, měla by být jen podlitá a pěkně se dusit)
6. Když omáčka začne asi za 10 minut vařit, přidáme další ingredience, tofu, zelí, pórek, houby … všechno spolu dusíme pod poklicí tak dlouho, až jsou suroviny křupavě a měkké
7. Nakonec do hotového sukiyaki můžeme přidat syrová vajíčka a nahoru nasypat nasekaný pórek, v tomto stádiu přípravy pokrmu začnou strávníci u stolu jíst.

Doporučení:

Jakmile se první dávka omáčky spotřebuje, tedy asi její 1/3, vyberte zbytek lžící a začněte připravovat novou várku sukiyaki, postup můžete opakovat, dokud vás to neomrzí.

Poznámka:

Jiná možnost servírování je nedávat vajíčka do pánve, ale přidělit každému hostovi misku, ve které bude mít rozklepnuté a rozšlehané syrové vajíčko, ti pak sami horká sousta mohou namáčet v této misce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy