REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štrúdl s opilými jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept pochází z knihy “Recepty z farmářského trhu” od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů. Jak napovídá název receptu, jablka ve štrúdlu jsou máčená v rumu a citronové šťávě.


Ingredience:
330 grozváleného listového těsta
3 lžícekvalitního českého rumu
4 ksvětší kyselejší jablka
můžete přidat k jablkům do rumu také rozinky (u nás se nejí, takže my bez)
a dále ...
25 gmásla
25 gstrouhanky (někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost)
15 ghnědého cukru (nebo trošku více, podle chuti)
2 kshřebíčky (rozdrcené najemno)
1 lžičkaskořice
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:

1. Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky, zalijeme je rumem a šťávou z citronu, necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek
2. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho
3. Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat, troubu předehřejeme na 180 °C
4. Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme
5. Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou, těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem
6. Pečeme dozlatova.

Doporučení:

Podrobný foto-postup zde: Štrůdl s opilými jablky.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy