REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strouhaný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený strouhaný koláč ozdobený ořechy, skořicí a jablky.


Ingredience:
450 gpolohrubé mouky
200 ghery nebo másla
150 gmoučkového cukru
4 ksžloutků
1/2 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
mouka na vál
Na náplň:
900 gjablek
120 gcukru
50 gsekaných vlašských ořechů
4 ksbílků
1 kssáčku skořicového cukru
několik kapek citronové kůry

Postup:

1. Prosátou polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, nastrouhaným tukem, žloutky a vypracujeme vláčné těsto, z kterého odkrojíme čtvrtinu, kterou dáme na 30 minut do chladničky
2. Zbylé těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný 8 mm, přeložíme ho na plech vyložený pečicím papírem
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
4. Z bílků a citronové šťávy ušleháme sníh, postupně do něho zašleháme cukr, až se začnou tvořit leské pevné špičky
5. Těsto na plechu poklademe polovinou jablečných plátků, posypeme na drobno nasekanými ořechy i skořicovým cukrem a poklademe zbylými plátky jablek, rozetřeme na ně sníh, posypeme na hrubo nastrouhaným zbylým těstem, vložíme do trouby a pečeme při 160-165 °C asi 1 hodinu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy