REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strouhaný koláč s tvarohovo-makovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na strouhaný koláč s tvarohovo-makovou náplní, rozhodně stojí za vyzkoušení! Jde o velkou dobrotu. Ke kávě je prostě skvělý.


Ingredience:
Na formu 27x25 potřebujete:
Těsto:
300 ghladké mouky
170 gzměklého másla
100 gmoučkového cukru
1 plná lžičkakypřicího prášku do pečiva
2 lžícemléka
2 ksžloutky
malá špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň:
150 gmletého máku SEMIX
350 mlmléka
3 ksvejce
3 kspolotučné tvarohy ve vaničce
1 kstvaroh v alobalu
4 lžícemoučkového cukru (popř. více – dle chuti)
2 lžícekukuřičného nebo bramborového škrobu
2 lžičkyvanilkového extraktu (lze vynechat)
K podávání:
10 ksšvestek
4 lžícejavorového sirupu
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícevody
1 lžičkamásla
špetka skořice

Postup:
  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, kypřicí prášek a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky a začněte zpracovávat těsto (můžete i robotem). Když je těsto téměř propracované, pokropte asi 2 lžícemi mléka. Zpracujte hladké těsto, utvořte z něj váleček a zabalte do fólie. Vložte na 45 – 60 minut do mrazáku.
  2. Připravte si mezitím náplň. Mléko nalijte do vyššího hrnce. Vsypte do mléka mák, přiveďte k varu a na mírném stupni vařte 10 minut, dokud se tekutina dobře nevyvaří. Nechte vychladnout. V míse dobře promíchejte tvarohy s vejci, cukrem, škrobem a popř. vanilkovým extraktem. Vmíchejte zchladlý mák. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto rozdělte napůl, přičemž jednu část nechte o něco větší – tu nastrouhejte na dno formy. Pěkně ji rozprostřete do souvislé vrstvy. Můžete lehce prsty upravit, ale neumačkávejte. Na těsto rozlijte náplň a vařečkou uhlaďte. Zastrouhejte zbylým těstem.
  3. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 – 45 minut dozlatova. Koláč krájejte až po vychladnutí. Můžete předtím nechat vychladit v lednici. Tak bude koláč ještě lahodnější.
  4. K podávání připravte rychlé švestky v sirupu. Švestky rozkrojte a zbavte pecek. V pánvi promíchejte javorový sirup, citronovou šťávu, vodu a skořici. Přiveďte k varu a vsypte do pánve švestky. Asi 3 minuty pozvolna vařte a opatrně obracejte. Švestky nahrňte ke straně a do sirupu vmíchejte kousek másla. Ještě jednou opatrně vše promíchejte. Porce koláče ozdobte švestkou a přelijte trochou sirupu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.