Tento recept na strouhaný koláč s tvarohovo-makovou náplní, rozhodně stojí za vyzkoušení! Jde o velkou dobrotu. Ke kávě je prostě skvělý.
Ingredience:
Na formu 27x25 potřebujete: | |
Těsto: | |
300 g | hladké mouky |
170 g | změklého másla |
100 g | moučkového cukru |
1 plná lžička | kypřicího prášku do pečiva |
2 lžíce | mléka |
2 ks | žloutky |
malá špetka soli | |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
Náplň: | |
150 g | mletého máku SEMIX |
350 ml | mléka |
3 ks | vejce |
3 ks | polotučné tvarohy ve vaničce |
1 ks | tvaroh v alobalu |
4 lžíce | moučkového cukru (popř. více – dle chuti) |
2 lžíce | kukuřičného nebo bramborového škrobu |
2 lžičky | vanilkového extraktu (lze vynechat) |
K podávání: | |
10 ks | švestek |
4 lžíce | javorového sirupu |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | vody |
1 lžička | másla |
špetka skořice |
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, kypřicí prášek a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky a začněte zpracovávat těsto (můžete i robotem). Když je těsto téměř propracované, pokropte asi 2 lžícemi mléka. Zpracujte hladké těsto, utvořte z něj váleček a zabalte do fólie. Vložte na 45 – 60 minut do mrazáku.
- Připravte si mezitím náplň. Mléko nalijte do vyššího hrnce. Vsypte do mléka mák, přiveďte k varu a na mírném stupni vařte 10 minut, dokud se tekutina dobře nevyvaří. Nechte vychladnout. V míse dobře promíchejte tvarohy s vejci, cukrem, škrobem a popř. vanilkovým extraktem. Vmíchejte zchladlý mák. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto rozdělte napůl, přičemž jednu část nechte o něco větší – tu nastrouhejte na dno formy. Pěkně ji rozprostřete do souvislé vrstvy. Můžete lehce prsty upravit, ale neumačkávejte. Na těsto rozlijte náplň a vařečkou uhlaďte. Zastrouhejte zbylým těstem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 – 45 minut dozlatova. Koláč krájejte až po vychladnutí. Můžete předtím nechat vychladit v lednici. Tak bude koláč ještě lahodnější.
- K podávání připravte rychlé švestky v sirupu. Švestky rozkrojte a zbavte pecek. V pánvi promíchejte javorový sirup, citronovou šťávu, vodu a skořici. Přiveďte k varu a vsypte do pánve švestky. Asi 3 minuty pozvolna vařte a opatrně obracejte. Švestky nahrňte ke straně a do sirupu vmíchejte kousek másla. Ještě jednou opatrně vše promíchejte. Porce koláče ozdobte švestkou a přelijte trochou sirupu.