Stroganov (Stroganoff), pokrm tak oblíbený v českých restauracích v minulém století, podle tohoto receptu připravený moderním způsobem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce | |
400-500 g | hovězí svíčkové |
150 g | červená cibule |
100 g | nakládané okurky |
30 g | petržele |
10 polévkových lžic | oleje |
2 polévkové lžíce | VITANA MASOX tekutý |
1 polévková lžíce | plnotučné hořčice |
1 polévková lžíce | rajčatového protlaku |
1 polévková lžíce | octa |
8 ks | žampionů |
8 ks | větviček tymiánu nebo 2 čajové lžičky sušeného |
4 ks | velké brambory |
200 ml | smetany 30 % |
100 ml | vody |
sůl |
Postup:
- Troubu rozpálíme na 200 °C, použijeme horkovzduch. Brambory důkladně omyjeme a propíchneme vidličkou, stačí 3x až 4x. Na pečícím plechu uděláme čtyři kupičky soli, na které položíme brambory a dáme péct. Pečeme podle velikosti brambor až jsou měkké.
- Maso nakrájíme na nudličky o velikosti malíčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, okurky na podélné plátky a žampiony na čtvrtky.
- V pánvi rozpálíme polovinu oleje a velice zprudka opečeme žampiony. Vyndáme je z pánve, přidáme zbytek oleje, necháme znovu rozpálit a nasypeme cibuli. Tu necháme alespoň půl minuty ležet bez míchání. Poté ji promícháme a necháme opéct dohněda. Cibuli rozhrneme ke krajům a na uvolněném středu pánve orestujeme masové nudličky. Po chvilce je smícháme s cibulí a necháme odvařit většinu šťávy. Vmícháme protlak a hořčici a necháme minutku provařit. Poté přidáme VITANA MASOX tekutý, tymián, vodu a provaříme alespoň 5 minut. Nakonec přidáme okurky, orestované žampiony, promícháme a odstavíme.
- Do smetany ke šlehání vmícháme ocet a za stálého míchání počkáme, než nám smetana zhoustne. Polovinu přidáme do pánve ke směsi a polovinu si necháme na ozdobu.
- Na talíř položíme upečenou bramboru se slupkou, roztrhneme vidličkou na čtyři kusy a přelijeme masovou směsí. Nahoru dáme lžičku zbylé domácí zakysané smetany a posypeme posekanou petrželkou.
Pokud byla směs před vmícháním smetany příliš řídká, zahustíme dvěma lžičkami KUKUŘIČNÉHO! škrobu rozmíchaného ve vodě a minutu provaříme.
Recept k článku: Novinka od Vitany: tekutý Masox v praktickém balení, které oceníte
Poznámka:zdroj: Vitana.cz