REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strapačky se zelím II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na oblíbené slovenské halušky podávané s kysaným zelím a buď s uškvařenou slaninou nebo uzeným masem.


Ingredience:
800 gbrambor
400 gpolohrubé mouky
300 guzeného masa
300 gkysaného zelí
2 kscibule
1 ksvejce
sádlo
voda
sůl

Postup:

1. Oškrábané brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto
2. Těsto dáme na prkénko a nožem nebo lžičkou odkrajujeme kousky do vařící vody, můžeme použít i klasické haluškové síto, strapačky budou menší
3. Necháme přejít varem zhruba 10 minut
4. Vařené strapačky propláchneme vodou a smícháme s podušeným zelím a kousky vařeného uzeného masa (to uvaříme předem v dostatečném množství vody)
5. Při podávání hotový pokrm přelijeme na sádle osmaženou cibulkou.

Příprava podušeného kysaného zelí:
1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka
2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí
3. Za občasného promíchání dodusíme doměkka
4. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Poznámka:

Recept nám i s fotografií poslal D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy