Tmavý plát upečeného piškotového těsta potřený vyšlehanou šlehačkou promíchanou s čokoládovými hoblinkami nebo nasekanou čokoládou, smotaný do tvaru rolády, po ztuhnutí v lednici servírovaný nakrájený na plátky a hojně pocukrovaný.
Ingredience:
70 g | moučkového cukru |
50 g | kakaa |
30 g | nasekané hořké čokolády nebo čoko vloček |
200 ml | šlehačkové smetany 40 % |
6 ks | vajec |
alobal a papír na pečení | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, do ní pak po částek přidáváme prosáté kakao
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme v pevný sníh, který opatrně stěrkou vmícháme do žloutkovo-čokoládové hmoty
3. Nízký (klasický) plech vysteleme papírem na pečení a těsto hezky stěrkou urovnáme
4. Pečeme v troubě na 200 °C tak 7 až 10 minut (záleží na troubě), nejsme-li si jistí, do těsta opatrně zasuneme špejli, a je-li suchá, máme hotovo
5. Upečený plát přikryjeme čistým pečícím papírem a i s tímto obrátíme do dalšího plechu nebo na tácek
6. Vrchní papír (původně dolní při pečení) opatrně sundáme a s tím novým papírem roládu smotáme a necháme vychládnout
7. Mezitím si do tuha vyšleháme šlehačku a do ní opatrně zamícháme čokoládové hoblinky nebo nasekanou čokoládu
8. Plát rolády opatrně rozvineme, rovnoměrně potřeme šlehačkou a pevně zavineme, přendáme do alobalu a v lednici necháme nejméně 1 hodinu ztuhnout
9. Při podávání poprášíme moučkovým cukrem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová