Vařená štika dle maďarského receptu.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
4 ks | porce štiky |
60 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
citronová šťáva | |
sůl | |
Na smetanový křen: | |
4 dl | kysané smetany |
3 lžíce | jemně nastrouhaného křenu |
1 lžíce | hladké mouky |
30 g | másla |
sůl |
Postup:
1. Očištěné porce štiky dáme do malého množství vařící osolené, okyselené vody, přidáme zeleninu pokrájenou na plátky
2. Vaříme do měkka (asi 12-14 minut)
3. Uvařené porce štiky přendáme na talíře, přelijeme smetanovým křenem a podáváme.
Příprava smetanového křenu:
1. Jemně nastrouhaný křen posypeme hladkou moukou, osolíme
2. Zalijeme kysanou smetanou, jedním decilitrem vývaru ze štiky, přidáme máslo, rozmícháme a za stálého míchání povaříme.
Příloha: Vařené brambory.