Dušená štika na víně se zeleninou.
Ingredience:
1000 g | štiky |
200 g | másla |
100 g | kořenové zeleniny |
60 g | cibule |
500 ml | bílého vína |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sardelové pasty |
mletý pepř | |
celý pepř | |
nové koření | |
bobkový list | |
citrón | |
sůl | |
vývar nebo voda na podlití |
Postup:
1. Štiku očistíme, vykucháme, rozdělíme na porce, které osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet
2. Pak porce vložíme na pekáč, přidáme část másla, víno, koření, nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a přikryté necháme dusit
3. Občas polijeme vývarem nebo horkou vodou
4. Uvařenou rybu vyjmeme, šťávu podle potřeby zředíme, povaříme, přidáme několik lžic máslové jíšky vyhotovené ze zbytku másla a 2 lžic hladké mouky a lžíce sardelové pasty
5. Povařenou šťávu procedíme, omáčkou pak polijeme štiku narovnanou na míse.
– Podáváme s vařenými brambory.
Poznámka:– Příprava jíšky viz: Jíška .