Začíná doba sklizně pozdního květáku. Sterilovaný je pak výborná příloha k masitým pokrmům. Konzervuje se čerstvě sklizený květák, aby se jeho jakost nezhoršila.
Ingredience:
3-4 ks | růžice květáku |
kyselina citronová | |
voda | |
Na nálev na 1 l vody: | |
2 dl | octa 8 % |
80 g | cukru |
30 g | soli |
Na sklenici o objemu 0,5- 0,7 l: | |
2 ks | kuličky nového koření |
2 ks | kuličky pepře |
1 ks | bobkový list |
1 ks | kousek červené papriky |
1 lžička | hořčičného semínka |
snítka estragonu (lze vynechat) |
Postup:
- Z růžic odstraníme listy, uřízneme košťál, růžice rozebere na menší růžičky.
- Ve vařící vodě s přídavkem lžíce kyseliny citronové, růžice povaříme 2-3 minut, aby květák zbělel (když se nepovaří s kyselinou citronovou, zrůžoví).
- Vybělený povařený květák v sítku necháme okapat, musí být pružný, lze do něj zabodnout vidlička, nesmí se rozpadat.
- Na dno sklenice přidáme hořčičné semínko, koření a naskládáme růžičky, proložíme proužky papriky, můžeme přidat snítku estragonu pro pikantnější chuť nálevu. Zalijeme uvařeným nálevem 2 cm pod okraj, uzavřeme víčky.
- Vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme po zahřátí vody 20 minut při 85 C.
Text i foto: D. Marounek