V domácnosti konzervujeme mladý hrášek nejčastěji sterilací ve sladkokyselém nálevu, nebo zamražením, případně sušením. Toto je základní recept na sterilovaný hrášek ve sladkokyselém nálevu. V receptu ale najdete link i na hrášek zavařený ve sladkoslaném nálevu!
Ingredience:
čerstvý mladý hrášek | |
vhodné sklenice s víčky na zavařování | |
voda | |
Na nálev na 1 l vody: | |
1 l | vody |
1,5 dl | octa 8 % |
50 g | cukru |
25 g | soli |
Postup:
- Čerstvě vyloupaný hrášek nasypeme do vroucí vody, povaříme 5 minut, scedíme, vsypeme do studené vody.
- Ochlazený, scezený, okapaný hrášek nasypeme do sklenic, setřeseme, plníme 2 cm pod okraj.
- Zalijeme horkým nálevem 1 cm pod okraj, zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Sklenice do 4 dl 30 minut, sklenice 7-9 dl tak 40 minut.
Nepřehlédněte také náš recept na sladkoslaný sterilovaný hrášek, link zde: Hrášek ve sladkoslaném nálevu
Poznámka:Z knihy: Zavařujeme ovoce, zeleninu, houby L. Vlachová Merkur 1988, Foto: D. M