V zimě se nám takto zavařené cukety budou hodit. Skvělá příloha k pečeným či i jinak upraveným masům.
Ingredience:
2 kg | nahrubo nastrouhaných, oloupaných přerostlých cuket |
30 g | cukru |
25 g | soli |
60 ml | octa |
1/2 lžíce | drceného kmínu |
zavařovací sklenice s uzávěrem |
Postup:
- Cukety oloupeme a nastrouháme do velké mísy
- Mísu zalijeme octem, přidáme kmín a cukr, osolíme
- Důkladně vše promícháme, necháme 20 minut stát, aby směs pustila šťávu
- Do dobře vymytých, sterilizovaných sklenic postupně směs napěchujeme, vrchní část zalijeme vyluhovanou šťávou
- Zavíčkujeme, sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Z cuketového zelí po otevření podle potřeby slijeme tekutinu, uděláme cibulovou jíšku, tu zamícháme do zelí a chvíli povaříme, dochutíme a můžeme servírovat.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová