Zprudka opečené steaky, dopečené v troubě a podávané se švestkovou omáčkou.
Ingredience:
4 ks | hovězích steaků |
olivový olej | |
mletý barevný pepř | |
Na švestkovou omáčku: | |
440 g | švestkových povidel |
1 ks | malé cibule |
1 lžíce | velká hnědého cukru |
250 ml | drůbežího vývaru |
250 ml | červeného vína |
5 ml | sójové omáčky |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
1. Na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat, zalijeme červeným vínem, počkáme, až se mírně odpaří, pak přidáme drůbeží vývar, sójovou omáčku, švestková povidla a za stálého míchání vaříme deset minut, nakonec vše rozmixujeme, dochutíme solí a švestkovou omáčku udržujeme v teple
2. Maso promačkáme klouby ruky, lehce potřeme olivovým olejem, posypeme mletým barevným pepřem a pak maso zprudka opečeme z každé strany dvě minuty (pokud chceme steaky středně nebo hodně propečené, opékáme je tři až pět minut)
3. Opečené maso přendáme do zapékací mísy a dáme na osm minut do vyhřáté trouby na 140 °C, pak vyndáme, osolíme, zakryjeme alobalem a necháme ještě deset minut odpočívat.
Steaky podáváme se švestkovou omáčkou a opečenými bramborami.