Okořeněné plátky krkovice pokladené čerstvou zeleninovou směsí, slaninou a bylinkami, upečené v troubě doměkka přelité černým pivem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky vepřové krkovice bez kosti, silné cca 1 cm |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | keříková rajčata |
2 ks | větvičky rozmarýnu |
2 ks | snítky tymiánu |
1 ks | mladé cukety |
1 ks | cibule |
200 g | anglické slaniny |
250 ml | tmavého piva (Kozel) |
1 lžíce | sádla nebo oleje na vymazání pekáčku |
drcený kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso (nenaklepané) osolíme, opepříme, okmínujeme a uložíme do vymazaného pekáčku
2. Cuketu si nakrájíme na půlkolečka, rajčata na kostky, cibuli a slaninu na kostičky a česnek na plátky, vše hodíme do misky, trochu osolíme a promícháme
3. Zeleninovou směsí pokryjeme maso, co nám zbude, dáme mezi maso do pekáče
4. Přidáme pivo, bylinky a přiklopíme, pečeme v troubě na 200 °C cca 45 minut, poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C dopékáme dalších 30 minut (další podlévání není zapotřebí, protože zelenina a slanina pustí šťávu a spolu s pivkem nám udělá úžasný sosík.
Jako příloha se hodí např. dušená rýže.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová