Z těsta z podušených hub, nastrouhaných vařených brambor, krupice, vejce a uvařených krup ochuceného majoránkou, pepřem a solí, vytvarované šišky, ty obalené ve strouhance a usmažené na sádle, servírované s kysaným zelím, nebo sterilovanou červenou řepou.
Ingredience:
750 g | vařených brambor |
500 g | směs čerstvých (zmražených) hub (nebo 50 g sušených) |
150 g | vařených krupek |
2 ks | vejce |
majoránka | |
strouhanka | |
krupice | |
kmín | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na sádle podusíme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, dusíme do měkka.
- Uvařené, vychladnuté brambory nastrouháme najemno, přidáme podušené, jemně nasekané, houby a uvařené kroupy. Přidáme vejce, podle potřeby krupici, vypracujeme tužší těsto, které se nelepí, osolíme a dochutíme majoránkou a pepřem.
- Z těsta vypracujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle, ze všech stran, do zlatova.
- Teplé šišky podávám s kysaným zelím, nebo sterilovanou červenou řepou.
Text i foto: D. Marounek