Podle tohoto tradičního receptu uvařená kapustová polévka skvěle zahřeje v mrazivých dnech i dnes. Recept nám poslal Dalibor M.
Ingredience:
400 g | brambor |
200 g | kapusty |
200 g | zakysané smetany |
50 g | slaniny |
1,5 l | vývaru z kostí |
1 ks | klobása |
1 ks | cibule |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Cibuli nakrájíme na jemno, v hrnci na sádle necháme zesklovatět s kostičkami slaniny, zalijeme vývarem, přidáme ½ nakrájených brambor
- Když brambory změknou, vývar scedíme, propasírujeme, (v dnešní době rozmixujeme) přes síto brambory do polévky
- Přidáme do polévky nakrájenou kapustu na proužky, druhou polovinu brambor nakrájených na kostky, osolíme, opepříme, vaříme až kapusta a brambory změknou
- Na závěr do polévky vmícháme smetanu, krátce povaříme
- Polévku nalijeme do talířů a přidáme kolečka opečené klobásy.