Cibulačku už vařily naše babičky. Od francouzské cibulačky se liší kořením a nepřidává se víno, většinou ani sýr. Někde se do české cibulačky přidávaly i brambory, vařila se hlavně v Krkonoších a Podkrkonoší, také na Vysočině. Místo vody lze samozřejmě použít i vývar z kostí, cibulačka je pak chutnější. Skvěle chutná i s topinkou potřenou husím sádlem.
Ingredience:
1,5 l | vody |
4 ks | cibule |
4 ks | krajíce tvrdšího chleba |
2 ks | vejce |
50 g | slaniny |
2 dl | mléka |
1 lžíce | másla |
sušený libeček | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na másle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, kmín, sůl, krátce podusíme.
- Až cibule částečně změkne, zalijeme vodou (vývarem z kostí), dusíme pod pokličkou 30 minut.
- V mléce rozkvedláme 2 vejce, nalijeme do polévky, krátce povaříme, dochutíme sušeným libečkem, solí a pepřem.
- Na talíři posypeme na sucho opečenými kostičkami chleba, nebo k polévce přikusujeme počesnekované topinky.
Text i foto: D. M.