REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srolované tiramisu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další variace na slavné italské tiramisu, tentokrát schované do podoby úžasné rolády.


Ingredience:
Na těsto:
6 ksvajec
6 lžicmoučkového cukru
3 lžícehladké mouky
2 lžícepolohrubé mouky
1 lžícesolamylu
špetička soli
Na krém - náplň:
500 gmascarpone
250 mlsmetany ke šlehání 30 %
1 sáčekztužovač do šlehačky
3 lžícemoučkového cukru
12 kscukrářských piškotů
kakaový prášek na posyp
šálek hodně silné kávy
mandlový likér

Postup:

1. Nejprve si ušleháme se špetičkou soli do tuha sníh z bílků, po částech přidáme cukr a opět zašleháme, potom, pokud možno po jednom, přidáváme žloutky, nakonec, a velmi lehkou rukou, přidáme prosáté mouky, solamyl a prášek do pečiva
2. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, opatrně uhladíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, upečeme dorůžova, což trvá cca 7 min
3. Na mřížce necháme mírně vychladnout, nic nemotáme …
4. Připravíme si krém; šlehačku se ztužovačem vyšleháme do tuha, přidáme mascarpone, cukr a zlehka spojíme s ušlehanou šlehačkou
5. Větší polovinu krému rozetřeme na upečený piškotový plát
6. Mezitím si uvaříme silnou kávu (jedno jestli od žida nebo z koloniálu …), až vystydne, dáme tam jednoho panáka mandlového likéru, v tomto roztoku máčíme hezky jeden po druhém cukrářské piškoty …
7. Tak, a teď je rovnáme do řady za sebe a začínáme, jak jinak, než z té delší strany, Máme? Tak lehounce svineme a zase klademe piškotky a zase svineme … takto nám vyjdou tři řady piškotů
8. Zbytkem krému pomažeme roládu a posypeme přes sítko kakaem, případně jinak ozdobíme, podle fantazie, například šlehačkou.

Doporučení:

Mascarpone lze v nouzi nahradit zakysanou smetanou, případně lučinou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy