REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí kýta s nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí kýta naplněná kaštanovou nádivkou, upečená dozlatova, servírovaná s omáčkou ze smetany, brusinek a kaštanů.


Ingredience:
1000 gsrnčí kýty
250 mlsmetany
1 lžícehladké mouky
1 kssnítky čerstvého tymiánu
zeleninový vývar
mletý pepř
olej
sůl
Na nádivku:
250 gjedlých kaštanů
100 gsušených brusinek
50 gmásla
2 kshousek
1 ksvejce
1 lžícečerstvých lístků tymiánu
100 mlmléka
sůl

Postup:

1. Jedlé kaštany na špičce nařízneme a pečeme v troubě při 200 °C asi 10 minut, ještě teplé oloupeme a přepůlíme
2. K houskám nakrájených na kostičky a krátce osušených v troubě přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, polovinu sušených brusinek, dvě třetiny kaštanů, tymián a mléko
3. Vše dobře promícháme, podle chuti osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílku
4. Do očištěné srnčí kýty prořízneme kapsu, naplníme připravenou nádivkou, převážeme provázkem, aby nádivka nevytekla, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji a přendáme do pekáčku 5. Maso podlijeme vývarem, posypeme čerstvým tymiánem, přiklopíme, dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C asi 60 minut, za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vývarem, pak maso odklopíme a dopečeme doměkka
6. Výpek slijeme a vyrestujeme na tuk, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, povaříme, zjemníme smetanou, omáčku přecedíme, přidáme zbytek kaštanů i brusinek, podle potřeby osolíme a krátce povaříme
7. Srnčí kýtu zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.

Poznámka:

Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy