Srnčí kýta naplněná kaštanovou nádivkou, upečená dozlatova, servírovaná s omáčkou ze smetany, brusinek a kaštanů.
Ingredience:
1000 g | srnčí kýty |
250 ml | smetany |
1 lžíce | hladké mouky |
1 ks | snítky čerstvého tymiánu |
zeleninový vývar | |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na nádivku: | |
250 g | jedlých kaštanů |
100 g | sušených brusinek |
50 g | másla |
2 ks | housek |
1 ks | vejce |
1 lžíce | čerstvých lístků tymiánu |
100 ml | mléka |
sůl |
Postup:
1. Jedlé kaštany na špičce nařízneme a pečeme v troubě při 200 °C asi 10 minut, ještě teplé oloupeme a přepůlíme
2. K houskám nakrájených na kostičky a krátce osušených v troubě přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, polovinu sušených brusinek, dvě třetiny kaštanů, tymián a mléko
3. Vše dobře promícháme, podle chuti osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílku
4. Do očištěné srnčí kýty prořízneme kapsu, naplníme připravenou nádivkou, převážeme provázkem, aby nádivka nevytekla, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji a přendáme do pekáčku 5. Maso podlijeme vývarem, posypeme čerstvým tymiánem, přiklopíme, dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C asi 60 minut, za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vývarem, pak maso odklopíme a dopečeme doměkka
6. Výpek slijeme a vyrestujeme na tuk, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, povaříme, zjemníme smetanou, omáčku přecedíme, přidáme zbytek kaštanů i brusinek, podle potřeby osolíme a krátce povaříme
7. Srnčí kýtu zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.
Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.