REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srnčí kýta s nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Srnčí kýta naplněná kaštanovou nádivkou, upečená dozlatova, servírovaná s omáčkou ze smetany, brusinek a kaštanů.


Ingredience:
1000 gsrnčí kýty
250 mlsmetany
1 lžícehladké mouky
1 kssnítky čerstvého tymiánu
zeleninový vývar
mletý pepř
olej
sůl
Na nádivku:
250 gjedlých kaštanů
100 gsušených brusinek
50 gmásla
2 kshousek
1 ksvejce
1 lžícečerstvých lístků tymiánu
100 mlmléka
sůl

Postup:

1. Jedlé kaštany na špičce nařízneme a pečeme v troubě při 200 °C asi 10 minut, ještě teplé oloupeme a přepůlíme
2. K houskám nakrájených na kostičky a krátce osušených v troubě přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, polovinu sušených brusinek, dvě třetiny kaštanů, tymián a mléko
3. Vše dobře promícháme, podle chuti osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílku
4. Do očištěné srnčí kýty prořízneme kapsu, naplníme připravenou nádivkou, převážeme provázkem, aby nádivka nevytekla, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji a přendáme do pekáčku 5. Maso podlijeme vývarem, posypeme čerstvým tymiánem, přiklopíme, dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C asi 60 minut, za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vývarem, pak maso odklopíme a dopečeme doměkka
6. Výpek slijeme a vyrestujeme na tuk, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, povaříme, zjemníme smetanou, omáčku přecedíme, přidáme zbytek kaštanů i brusinek, podle potřeby osolíme a krátce povaříme
7. Srnčí kýtu zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.

Poznámka:

Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy