REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špízy z vepřových palců

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc naložené plátky z vepřových palců (palec je část vepřové panenky oddělená od kýty), upečené v troubě ve formě špízů, proložené barevnými paprikami, slaninou, čabajkou a cuketou.


Ingredience:
Rozpis na 5 špízů:
300 g (cca 2 ks)vepřových palců
100 gšpek mangalice
asi 4 ksrůznobarevné papriky
1 ksmledé cukety
1 ksčabajky
pesto z medvědího česneku
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

1. Palce očistíme, odblaníme, pokrájíme na cca 2 cm plátky a omatláme pestem, zakápneme olejem a dáme hajat do ledničky, dáme si skleničku dobrého vínka a jdeme spát
2. Ráno si připravíme špízy, cuketu nakrájíme na půl nebo kolečka, osolíme a opepříme, papriky na větší kousky, taktéž čabajku a mangalici na přibližně stejně velké kousky
3. Maso opepříme a osolíme, vše pak střídavě napichujeme na špízy, pokud použijeme dřevěné, ty si předem namočíme ve vodě či smočíme v oleji
4. Pekáč potřeme olejem, naskládáme špízy hezky vedle sebe a co nám zbude (čabajka, špek, zelenina, maso..) , naházíme do pekáče, pokapeme ještě olejem
5. Přiklopíme, nepodléváme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut, pak odklopíme, malinko podlijeme vodou a necháme ještě cca 15 až 20 minut kvůli barvě opékat.

Doporučení:

Přílohu si zvolíme dle vlastní chuti. Já udělala “ameriky”. Recept na pesto z medvědího česneku najdete zde: Pasta z medvědího česneku.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy